Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A pozitív sztereotípiák is hátráltathatják a teljesítményt

kategória: Pszichológia

Egy új tanulmány eredményei szerint a bizonyos társadalmi csoportokról alkotott széleskörű általánosítások, vagyis a pozitív sztereotípiák is hátráltatják az adott csoport teljesítményét. "A kutatók feltételezése szerint a széleskörű általánosítások következtében a gyerekek egy része meg van róla győződve, hogy az előttük álló feladat sikeres elvégzése elsősorban a természet adta tehetségükön múlik - mondta Andrei Cimpian, az Illinois Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány szerzője. - Számos korábbi tanulmány bebizonyította, hogy ez a meggyőződés képes gátolni a gyerekek teljesítőképességét, ezért különösen fontos a kutatók számára megtudni, hogy honnan is származik ez a téves meggyőződés."

Egy 4-7 éves gyerekek körében végzett kísérlet során kiderült, hogy vélhetően a túlságosan magas elvárások miatt gyerekeknek gyengébben teljesítettek bizonyos feladatok elvégésében, ha előzőleg elmondták nekik, hogy az ő társadalmi csoportjuk általában kiemelkedően teljesít a hasonló feladatok elvégzésekor. Még akkor is így történt, ha a gyerek valójában nem is tartozott az adott csoporthoz.

Andrei Cimpian professzor tanulmányának részletei a Psychological Science című pszichológia szaklap legújabb számában jelentek meg.

2012.04.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Agykarbantartás

Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések