Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A pluszkilókkal együtt a barátok is eltűnhetnek

kategória: Táplálkozás

A barátok szabotálhatják az ember diétáját. Rávehetik, hogy egyen zsírosabb ételeket, nehogy soványabb legyen, mint ők.

Először általában mindenki örömmel üdvözli duci barátja bejelentését, hogy mostantól odafigyel a súlyára. a jó barát csodálattal szemléli az első kilók leolvadását. Amikor aztán világossá válik, hogy a diétázó elszánt, és jelentős eredményeket ér el, akkor sokan már nem tudnak annyira szívből örülni, sőt egyenesen ellenségessé válhatnak.

"Majdnem 3 kilót fogytam, már ennyivel látványos volt a változás" - meséli a 45 éves Sarah, két gyermek édesanyja. "Találkoztam egy barátommal Mayfairben, egy hotelben. Gondoltam, én majd csak teát iszom, nem eszem süteményt. A barátom mézesmázosan tukmálta rám a nyalánkságokat. Szelíd erőszakkal tolta felém a sajttortát, és könyörgött, hogy a kedvéért egyem már meg. Nem akartam megsérteni, ezért engedelmeskedtem."

Nem számít, hogy a barátok közül ki kövérebb vagy soványabb, ha a környezetükben valaki fogyni kezd, fenyegetve érzik magukat. Ha valaki valóban le akar fogyni, ne hallgasson a tanácsaikra.

Meglepő, de minél vékonyabb az illető barát, annál kevésbé állhatja, ha kövér társa a szeme előtt változik meg. A 29 éves Victoria így emlékszik vissza arra az időszakra, mikor fogyókúrázott: "Nők támadtak le azzal, hogy vigyázzak, nehogy öregebbnek tűnjek soványan, vagy aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy többé már nem leszek a régi önmagam. A reakcióikat láthatóan a saját testsúlyukkal kapcsolatos érzéseik vezérelték. Az idegbajos sovány barátaim, akik naponta méricskélték magukat, sokkal idegesebbek lettek, mint azok a kövérek, akik feladták a küzdelmet. Mintha mindegy egyes leadott kilóm érvénytelenítette volna az ő soványságukat."

Sally Austen pszichológus szerint a jelenség magyarázata az evolúcióban keresendő. "A barlanglakó nőnek még nagy darabnak kellett lennie, hogy helyt állhasson egy lehetséges versenyhelyzetben. A másodperc törtrésze alatt fel tudjuk mérni az erőviszonyokat, és azt, hogy mennyi az esélyünk a túlélésre. Erősebb e nálunk a másik, le tudna-e győzni egy küzdelemben. El tudja-e hódítani a társunkat (aki a megélhetés forrását jelentette)? És így tovább. Pár ezer évvel később ugyanez a harc folyik, csak itt már nem annyira a fennmaradás a tét. Ha egy másik nővel találkozunk, automatikusan arra gondolunk, hogy csinosabb nálunk, és a férjünk el fog hagyni miatta, esetleg már nem leszünk elég jók arra, hogy barátkozzon velünk."

"Mindenki a soványságot isteníti" - erősíti meg a 36 éves, bankárként dolgozó Emily, aki egy év alatt számtalan ruhaméretet karcsúsodott. "Az emberek megijednek, hogy így nagyobb befolyásra teszünk szert. Elbizonytalanodnak, ha a környezetükben bárkinek is megváltozik az addigi helyzete. Épp múlt héten hallottam meg véletlenül, hogy a férjem egyik barátja kifogásolta, miért hagyta, hogy ennyit fogyjak, mert így a végén még uralkodni fogok rajta. Gondolom, csak viccelt, de azért meghökkentett. Pár kiló lefaragása ugyan mit változtatna a kapcsolatomon?"

Dr. Pierre Dukan, a Dukan diéta atyja elmondta: "Meg kell tanulni kivédeni a szabotázskísérleteket. Sőt, a támadásokat saját hasznunkra kell tudnunk fordítani. A megjegyzések csak megerősítik, hogy fogyunk, jobban nézünk ki, szebbek vagyunk, igazi győztesek, és egyszerűen féltékenyek ránk. Büntessük csak őket!"

2011.04.01 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések