Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A paradicsomlé csökkenti a sugárkezelés mellékhatásait

kategória: Daganatos betegségek

A rosszindulatú daganatok kezelésének egyik fontos módszere a röntgenbesugárzás. Mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlében nagy mennyiségben található, erőteljes antioxidáns hatású likopin. A likopinról köztudott, hogy megakadályozza például a rossz, LDL-koleszterin megtapadását az ütőerek felszínén, valamint hatékony rákmegelőző - a prosztatarák például ritkábban fordul elő azokban, akik sok paradicsomot fogyasztanak.

Amerikai kutatók csoportja Mridual Datta vezetésével 17, prosztatarák miatt sugárkezelést igénylő beteget vont be a vizsgálatba. A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották, öt beteg a szokásos kezelést kapta, 12 beteg pedig egy-négy deciliter közötti mennyiségben ivott öt-nyolc héten keresztül naponta paradicsomlevet.

Eredményeiket a kutatók az Amerikai Rákkutatók Intézetének kongresszusán ismertették. A paradicsomlé jelentősen csökkentette a sugárkezelés következtében megjelenő, gyulladásos folyamatra jellemző laboratóriumi változásokat. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kis esetszám miatt ez a kiegészítő kezelés további vizsgálatokat igényel, de a kedvező adat újabb bizonyítéka annak, hogy nemcsak finom, de egészségügyileg is hasznos paradicsomot enni.

2012.01.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább


Szponzorált hirdetések