Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nők testképét leginkább mások véleménye határozza meg

kategória: Elhízás, Pszichológia, Táplálkozás

A nők saját testükről kialakított képe csak indirekt kapcsolatban áll a testtömegindexükkel (BMI), mely a testmagasság függvényében általánosságban állapítja meg az egészséges testsúlyt. A legnagyobb hatást az gyakorolja a nőkre, ahogyan a számukra fontos emberek szerintük róluk vélekednek.

Médiatár főoldal
videó

A zabálás pszichológiája

A zabálás pszichológiája
Más szóval: minél inkább képes egy nő a saját belső történéseire koncentrálni ahelyett, hogy mások véleményét venné figyelembe, annál elégedettebb lesz a kinézetével. Minél jobban szereti a saját testét, annál inkább az ösztöneire hallgat az étkezés szempontjából. Az éhség fizikai érzésére fog reagálni, nem pedig az érzelmeire vagy az étel puszta jelenlétére. "Azoknak a nőknek, akik inkább magukra figyelnek, és kevésbé érdekli őket mások véleménye, egészségesebb és pozitívabb a testképük, és inkább a testük igényei szerint táplálkoznak, nem pedig azt nézik, hogy a társadalom mit vár el" - mondta erről Tracy Tylka, az Ohioi Állami Egyetem pszichológus adjunktusa, a tanulmány szerzője.

Más tanulmányok már kimutatták, hogy nagyjából a nők fele elégedett a testével. Ez a tanulmány azt hivatott megvizsgálni, hogy miként jutnak el erre a szintre, hogyan kerülik el a pozitív gondolkodást aláaknázó csapdákat. Végső soron mindez a tiszteletről szól. Aki rendesen bánik a saját testével, vagyis megfelelően táplálja, szűrővizsgálatokra jár, és edz, annak először is szeretnie kell saját magát.

Tracy Tylka megalkotta az elfogadási modellt, mely irányelvként szolgálhat más kutatók és orvosok számára azokról a tényezőkről, melyek befolyásolják a nők saját testükről alkotott véleményét. Először főiskolás korú nők bevonásával készítette el a modellt, majd kiterjesztette a 18-65 éves korosztályra is. A kikérdezett nőket 3 csoportra osztotta korosztályonként:

- felnövő nők: 18-25 évig
- fiatal felnőtt nők: 26-39 évig
- középkorú nők 40-65 évig.

Összesen 801 nő vett részt a tanulmányban. Kikérdezték őket arról, hogy mennyi társas támogatást kapnak a különböző kapcsolataikból; mennyire érzik azt, hogy a hozzájuk közel állók, a társadalom és a média elfogadják az ő testalkatukat; miként éreznek a saját testükkel kapcsolatban; több figyelmet szentelnek-e a testük működésének, mint a megjelenésüknek; ösztönszerűen táplálkoznak-e.

A testkép értékeléséhez és az ösztönös táplálkozáshoz vezető út nagyjából hasonló az összes korosztály esetében. Azok a nők, akik úgy érzik, hogy szoros társas kapcsolataik vannak, hisznek abban, hogy a többiek elfogadják őket. Ezért ők kevesebbet aggodalmaskodnak a kinézetük miatt, inkább az érdekli őket, hogy a szervezetük rendben működjön, így elfogadják a testüket, és egészségesebben táplálkoznak. Néhány különbség is mutatkozott azonban, különösen, mikor a BMI-indexet is bevonták tényezőként. A BMI-index önmagában nem függ össze közvetlenül azzal, ahogy a nők a saját testüket megítélik.

"Óriási felismerés, hogy a BMI és a test elfogadása közti kapcsolatot az szabályozza, miként gondolkodunk mások velünk kapcsolatos véleményéről" - mondta Tracy Tylka. "Egy túlsúlyos nőnek is lehet pozitív testképe, ha nem érzékeli azt, hogy a számára fontos személyek meg akarják változtatni, hanem elfogadják olyannak, amilyen. Fordítva is igaz. Az alacsony BMI-indexű nők is lehetnek elégedetlenek a testükkel, ha azt érzik, hogy másoknak nem tetszik a külsejük, de nem a súlyuk miatt."

A BMI befolyásolta a két idősebb korcsoport étkezési szokásait. A 26-65 éves, magasabb BMI-indexű korosztály tagjai általában nem az éhség-teltségérzés alapján táplálkozott. A fiatalabb nőknél nem mutatkozott kapcsolat a BMI-index és az ösztönös táplálkozás között. "Ez azt is jelentheti, hogy a súlyosabb emberek úgy érzik, a többiek nyomást gyakorolnak rájuk, hogy fogyjanak le, ezért fogyókúrázni kezdenek, nem hallgatnak többé az ösztöneikre. Idővel a túlsúlyos nők valószínűleg nem bíznak többé a testükben, beleértve az éhség és jóllakottság érzését is."

A két idősebb korcsoportba tartozó nők jobban hajlottak arra, hogy azt higgyék, mások nem fogadják el őket, ha többet mutat a mérleg. Tracy Tylka szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy a hízás a nők számára gyakran összefügg az öregedéssel. A 26-39 éves nők a testüket úgy fogadják el jobban, hogy inkább a működésére koncentrálnak, és nem a külső megjelenésére. "Erről azt gondoljuk, hogy a fiatal felnőtt nők a gyermekvállalás korában vannak, és a gyermekszülést testük egyik teljesítményének tartják, akkor esélyesebb, hogy nem csak a kinézetük számít az elfogadás folyamatában. Ha ez az időszak elmúlik, az önértékelésük már kevésbé pozitív" - mondta Tracy Tylka.

A család és a barátok fogyókúrát támogató hozzáállása gyakran a visszájára sül el, mert inkább a kalóriatáblázatok alapján állítják össze az étrendjüket, és nem a test valós szükségleteinek megfelelően. "Aki kiiktatja az éhség és jóllakottság érzésének kontrolláló hatását, ráadásul még másoktól is negatív visszajelzéseket kap, annak az érzelmei veszik át az irányítást. Aki érzelmi alapon eszik, az több táplálékot vesz magához, és még jobban hízásnak indul. Nem azt akarjuk mondani, hogy csak az számít, mások elfogadják-e a kinézetünket, a véleményüknek azonban van hatása.

Videó: HáziPatika.com

2011.04.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések