Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nők szíve más

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Másként reagál a nők szervezete a pacemaker beültetésre, mint a férfiaké - bizonyította be kanadai kutatók vizsgálata. Hirtelen szívhalál tíz esetéből nyolcban a vérkeringés megállásának oka kamrafibrilláció. A szív ritmusos összehúzódás helyett csak remeg, fibrillál. Életet ment az, aki az áldozat mellkasának percenként százszor végzett összenyomásával pótolja a gyakorlatilag álló szív összehúzódásait, amíg szakértő segítség érkezik.


Áramütés segítségével a fibrilláló szív remegése megszüntethető. A jól ismert műszer, a defibrillátor két lapátját a beteg mellkasára szorítják, és a készülék csak akkor üt, ha kamraremegést észlel. A pacemaker egy jóval kisebb műszer, a fibrilláció esetleges fellépése miatt életveszéllyel szembesülő betegek mellkasának bőre alá varrják be, és ha a halálos ritmuszavar bekövetkezik, az apró szerkezet hasonló áramütéssel megszünteti a rohamot.

Derek R. MacFadden és munkatársai 6021 szívbeteget kezeltek pacemaker beültetésével. Minden beteg megkapta a műszert, akinek a nemzetközi ajánlás szerint szüksége volt rá. A nők és a férfiak között nem tettek különbséget. A beavatkozást követő 45. napig a nőknél 78 százalékkal gyakrabban voltak szövődmények, mint a férfiak csoportjában. Ezt a különbséget egy évig észlelték. Főleg a műszerből a szívbe vezető elektromos vezeték zavarai jelentettek gondot a nőknél. Az egyéves megfigyelés során a nők lényegesen ritkábban kaptak a műszertől indokolt áramütést veszélyes szívritmuszavar miatt.

Az elektromos vezeték okozta szövődmények többször tették szükségessé az elektróda igazítását, áthelyezését. Ennek oka az, hogy a nők ereinek fala vékonyabb, sérülékenyebb, mint a férfiaké. A szakértők hangsúlyozták, hogy ezért nők esetében az ilyen műszerek beültetése helyett az eddiginél is nagyobb figyelemmel célszerű mérlegelni a gyógyszeres kezelést.Animáció: HáziPatika.com

2012.03.05 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések