Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nők sem tudnak egyszerre többfelé figyelni

kategória: Pszichológia

Az emberek jellemzően egyszerre mindössze két, rutinszerűen begyakorolt cselekvés elvégzésére képesek, és ha ehhez hozzáadódik egy nem rutinszerű feladat, akkor az úgynevezett multitasking (vagyis több tevékenység egyszerre történő végzése) rendkívül nehézkessé válik. Egy új kutatás szerint a nők sem képesek egyszerre kettőnél több feladat elvégzésére.

A kutatás azt igazolja, hogy a korábbi feltételezés csak mítosz, miszerint a nők általában jobbak a többféle feladatok párhuzamos elvégzésében: a kutatók megállapítása szerint mindkét nem képviselői egyaránt gyengén teljesítenek a párhuzamos feladatvégzésben. Tulajdonképpen csak az olyan esetekben vagyunk képesek több dolgot egyszerre végezni, ha rutinszerű, jól begyakorolt cselekvésről van szó, mint például autóvezetés közben beszélgetni vagy rádiót hallgatni. Azonban, ha egy komoly, gondolkodást igénylő kérdésre keressük a választ, az emberi agy nem tud hatékonyan dolgozni, így a legjobb, ha megállunk, amíg megtaláljuk a választ, mondta Nick Chater, a Warwick Üzleti Főiskola professzora.

"Amikor valami igazán komplex dolgon gondolkodunk, vagy mélyre kell ásnunk a memóriánkban, akkor minden más cselekvést ajánlatos abbahagynunk. A mentális és fizikai energiánk sokkal szorosabb összeköttetésben vannak egymással, mint gondolnánk" - jegyezte meg Chater professzor.

Agyunk valójában nem párhuzamosan végzi a feladatokat, hanem képes gyorsan egyik feladatról a másikra váltani. Ezt a képességet úgy lehet a leghatékonyabban fejleszteni, ha az egyes feladatokat külön-külön jól begyakoroljuk, így rutinná válnak, így ezeket később könnyebben tudjuk kombinálni.

2013.03.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Görcsbe szorító fájdalom

Kiszámíthatatlan alhasi görcsök. A legrosszabbkor lephetnek meg. Bár tudnánk, mi okozza!

tovább


Szponzorált hirdetések