Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nők feismerik a szex szagát

kategória: Szexológia

A társas érzéseket, beleértve a szexuális jellegűeket is, az emberi verejték közvetíti - a nők pedig képesek érzékelni.

Denise Chen, a Rice Egyetem egyetem pszichológus adjunktusa megvizsgálta, hogy a női önkéntesek agya miként érzékelte és dekódolta a férfiak szexuális jellegű verejtékezését. A kísérlet eredményei arra utalnak, hogy az agy felismeri a kémiai szenzoros kommunikációját, beleértve a szexuális jellegű verejtékezést is.

A tudósok már régóta tudják, hogy az állatok szagokkal kommunikálnak. Chen tanulmánya az erőfeszítést képviseli, hogy jobban megismerjük azt, miként egészíti ki az emberi az erősebb érzékelést: a látást és a hallást.

A kísérlet során közvetlenül tanulmányozták az emberi szexuális verejtéket MRI készülék használatával. 19 egészséges nővel szagoltattak meg négy szagmintát, melyek közül egyet szexuálisan felhevült férfiaktól gyűjtöttek be. A kutatás kimutatta, hogy az agy több területe is részt vesz a szagminták kiértékelésében. Ezek közt szerepel a jobb oldali fusiformis rész, a jobb oldali orbitofrontális kéreg és a jobb hipotalamusz.

"A hipotalamusz kivételével, sem az orbitofrontális kérget, sem a fusiformis részt nem hozták kapcsolatba a szexuális motivációval és viselkedéssel" - mondta Chen. "Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a természetes emberi szexuális verejtékből származó kémiai szenzoros információ inkább holisztikusan kerül dekódolásra az agyban, mint speciálisan a szexuális minősége miatt." Az ember képes választ adni az érzékelhető társas-érzelmi információra.

Különféle idegi mechanizmusok rejlenek a mimikai és vokális érzelemkifejezés mögött. Az eredmények segítenek megmagyarázni az ember szociális kémiai jelzéseinek idegi mechanizmusait. Az emberi szaglás idegsejt-szintű megismerése még gyerekcipőben jár. Az említett tanulmány az első, melynél MRI-t használtak az emberi társas-kémiai jelzések vizsgálatára.

2009.01.12 13:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések