Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nikotin lenne a Parkinson-kór gyógyszere?

kategória: Dohányzás, Neurológia

Egy új vizsgálat eredménye szerint a nikotin véd a Parkinson-kórtól. Ha sikerül kideríteni, mi a súlyos méreg hatásmódja a gyógyításban, akkor alapvetően új gyógyszert fedezhetnek fel.

Már a múlt század hatvanas éveiben felfigyeltek arra, hogy erős dohányosok között ritkább a Parkinson-kór. A kutatók azóta foglalkoznak ezzel a rejtéllyel, de a kérdésre adott kézenfekvő válasz az volt, hogy a cigarettázók többségét előbb éri utól az infarktus vagy a tüdőrák, mint az idős korban kezdődő idegbetegség.


James Parkinson angol orvos 1817-ben írta le a róla elnevezett betegséget. A súlyos idegrendszeri zavar nem ritka: végtagremegés, az izomfeszülés merevsége és lelassult mozgás jellemzi. Az az oka, hogy egyre kisebb mennyiségben termelődik bizonyos agysejtekben az ingerületet átvivő dopamin. Az agynak az a területe, mely a dopamint előállítja, megállíthatatlanul pusztul, fokozatosan romlanak az izommozgással, mozgásszabályozással kapcsolatos működések, amelyekhez dopaminra van szükség.

A FASEB Journalban megjelent cikkükben Patrick P. Michel és munkatársai beszámoltak arról, hogy genetikai módosítással olyan egértörzset tenyésztettek ki, melynek szervezetéből hiányzott a speciális nikotin-receptor, az alfa-7 altípus, míg a kontroll csoport állataiban jelen volt. A kétféle egérből nyert embriók sejtjeiből a francia szakemberek olyan agysejteket állítottak elő, melyek a dopamintermelést fokozatosan abbahagyták. A kutatók azt találták, hogy a nikotin helyreállította az ép egerek sejtjeinek dopamintevékenységét, viszont nem befolyásolta azokét a sejtekét, melyekben nem volt nikotin-receptor. A kutatók azt remélik, hogy az alfa-7 nikotin receptorra kifejlesztett készítménnyel a Parkinson-kór új gyógyszerét lehetne előállítani.

2011.08.13 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések