Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nikotin és a kokain hasonlóan hat az agyra

kategória: Dohányzás, Neurológia, Szenvedélybetegségek

A nikotin 15 perc alatt képes megnövelni az agy neuronjainak ingerelhetőségét egy nemrég megjelent tanulmány szerint. A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy amikor a szervezet először lép érintkezésbe a nikotinnal vagy a kokainnal, ezek nagyon hasonló mechanizmust váltanak ki a memóriából, és mindkettő hosszú távú változásokat okoz az agyban.

"A dohányzásról jól tudjuk, hogy nagyon hosszú távú, tartós viselkedési változásokat vált ki, mi pedig a változás mechanizmusára vagyunk kíváncsiak: miután az ember először lép érintkezésbe a cigarettával, vajon mi vezeti rá, hogy rágyújtson a másodikra is?" - mondta dr. Danyan Mao, a Chicagói Egyetem Orvosi Központjának kutatója.

A tanulásról és a memóriáról azt feltételezik a tudósok, hogy a szinaptikus plaszticitás, azaz idegsejtek közti kapcsolatok hosszú távú erősödése és gyengülése révén kódolódnak az agyban. Mikor két idegsejt többszörösen ismételve aktiválja egymást, erősebb kapocs alakul ki közöttük, ennek következtében könnyebben tudják egymást ingerelni. Az új kísérlet során az derült ki, hogy a nikotin és kokain nagyon hasonló mechanizmusokat vált ki a szinaptikus plaszticitás során. Habár a nikotin és kokain teljesen eltérő hatásokat vált ki az emberekből, a most felfedezett hasonlóság alapján talán magyarázatot kaphatunk arra, hogy miért olyan erősen addiktív mindkét anyag, mondta dr. Mao.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések