Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Álmossággal küzd nappal? Vegye komolyan!

kategória: Depresszió, Elhízás

Az elhízás és a depresszió a nappali álmosság két fő oka - derült ki a SLEEP 2012 konferencián közzétett három kutatásból.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói 1741 véletlenszerűen kiválasztott személyt vizsgálva kimutatták, hogy az Egyesült Államokban járványos méreteket öltő álmosságnak és kimerültségnek az elhízás és az érzelmi stressz a két fő oka. A túl kevés alvás és az obstruktív alvási apnoé is jelentős szerepet játszik - ráadásul mindkettő összefüggésbe hozható a magas vérnyomás, a szívbetegség, a stroke, a depresszió, a cukorbetegség, az elhízás és a balesetek megnövekedett kockázatával.

Egy másik egyetemi kutatásban 222 olyan felnőttet vizsgáltak 7,5 évig, akik fokozott nappali aluszékonyságot tapasztaltak. Alexandros Vgontzas, a kutatás vezetője arról számolt be, hogy azokban a résztvevőkben, akikben az aluszékonyság tartós maradt, a hízás volt a legerősebb előjelző tényező. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban az alanyokban, akik fogytak, az aluszékonyság is javult.

Ugyanebben a csoportban olyan felnőtteket is vizsgáltak, akikben a 7,5 éves kutatási időszakban alakult ki fokozott nappali aluszékonyság. Az eredmények első ízben mutatták ki, hogy az elhízás és a depresszió az újonnan kialakult fokozott aluszékonyság legerősebb kockázati tényezője. A harmadik, 103 önkéntessel végzett kutatás szintén azt mutatta, hogy a fokozott aluszékonyság előzménye a depresszió és az elhízás.

2012.06.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések