Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A napozás csökkenti a vérnyomást

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Nemcsak melegítő hatása, hanem ultraibolya sugárzása révén is csökkenti a a napozás a vérnyomást, mi több, az utóbbi tartósabban alacsonyabban tartja az értékeket. Az Edinburghi Egyetem kutatói húsz percen át ultraibolya-sugárzású, azaz UV-lámpáknak tettek ki 24 önkéntest. Méréseik szerint az alanyok vérnyomása a lámpázás hatására csökkent, és csak egy óra múlva emelkedett vissza a korábbi szintre.

A kutatók ezek után a lámpák puszta hőhatásának tették ki az alanyokat, azaz ultraibolya-sugárzás nem érte őket, csak melegben voltak. Vérnyomásuk ekkor is csökkent, ám gyorsabban visszaemelkedett az eredeti szintre.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a bőrsejtek, amelyeket ultraibolya-sugárzás ér, salétrom-oxidot szabadítanak fel, ez a vegyület pedig közismerten ellazítja az ereket. Nina Goad a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének részéről felhívta a figyelmet arra, hogy az ultraibolya-sugárzás a bőrrák fő okozója is, a napozás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata pedig még csupán gyerekcipőben jár. "A napozás egészségügyi előnyei lehetségesek, az viszont biztos, hogy összefüggés van az UV-sugárzás és a bőrrák között" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap.

2013.05.11 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A fogaink is öregszenek

Ritka, hogy valaki idős korára is megőrizze fogait teljes épségükben. Az idő múlása fogainkon is meglátszik, érdemes esetleg változtatni néhány fogápolási szokáson.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések