Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nagyszülőknél találhatnak nyugalmat a nehéz időkben a gyerekek

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichológia

Bár a nagyszülőkről úgy tudják, elkényeztetik az unokákat, ám egy új tanulmány szerint segíthetnek a gyermekeknek a társas viselkedés elsajátításában is, különösen az egyszülős, elvált vagy különélő, illetve a mostohaszülős háztartásokban nevelkedő gyermekek profitálhatnak ebből.

A Journal of Family Psychology folyóirat februári számában megjelent tanulmány elkészítésekor Shalhevet Attar-Schwartz, a jeruzsálemi Héber Egyetem vezető kutatója és munkatársai walesi kamaszokkal beszélgetve azt találták, hogy minél többet beszélgetett egy fiatal a nagyszüleivel, annál jobban kijött kortársaival és annál kevesebb olyan problémája akadt, mint a hiperaktivitás vagy a bomlasztó viselkedés.

"A nagyszülők minden családban fontos szerepet játszanak, ám különösen fontosak a problémákkal küszködő családok számára" - mondta el Attar-Schwartz. "Az egyszülős háztartásban és a mostohaszülővel élő gyerekek profitálnak a nagyszülőkkel való kapcsolatból a legtöbbet. A nagyszülők támogató szerepe ezekben az esetekben sokkal hatékonyabb volt, mint a szüleivel élő gyerekek esetében."

A tanulmánynak azért van különös jelentősége, mert az Egyesült Államokban egyre több gyerek él nagyszülőjével közös háztartásban, 1990 óta arányuk 30 százalékkal nőtt.

2009.03.09 16:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Agykarbantartás

Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések