Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyenge szív? Vastag derék!

kategória: Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

A karcsú derekat és a normális testsúlyt általában a jobb egészségi állapottal társítják, a UCLA tanulmánya szerint azonban van kivétel. A szívelégtelenségben szenvedőknek például kifejezetten jó, ha deréktájon erősebbek.

Az UCLA részét képező David Geffen Gyógyszerészeti Kar kutatói 1983-és 2011 között 2718 olyan beteg adatait elemezték, akiknek a kezelések előtt megállapították a testtömegindexét (BMI) és 469 olyan páciensét, akiknek a derékkörfogatát jegyezték le. A betegek akkor számítottak túlsúlyosnak, ha a BMI értékük 25-től 29,9-ig terjedt, és elhízottnak minősültek azok, akik elérték a 30-as értéket. A férfiak derékbőségét nagynak ítélték meg, ha elérte vagy meghaladta a 102 cm-t, míg a nőknél a 88 cm-t.

A nyomon követési időszak adataiból kiderült, hogy a férfiak esetében a magas BMI értékek és a vastagabb derékbőség rosszabb túlélési esélyeket eredményezett. A nők esetében azonban ez fordítva volt: a magasabb BMI és derékbőség náluk jobb túlélési rátát mutatott. A kutatók ezt elhízási paradoxonnak nevezik. Némi magyarázattal szolgálhat egyébként az a tény, hogy a nők testösszetétele, testzsíreloszlása eltérő a férfiakétól.

Az eredményekből azonban az is kiderült, hogy normál haskörfogat mindkét nemnél megduplázta, a nők esetben akár megháromszorozta a halálozási statisztikákat. "Azt tudtuk, hogy az elhízás védheti a szívelégtelenségben szenvedőket, de azt nem, hogy ez a paradoxon kifejezetten nők esetében alkalmazható" - mondta dr. Tamara Horwich, a kutatás vezetője.

2012.07.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések