Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A muslicának is megvan az oka az ivásra

kategória: Gondolta volna?

Nincs egyedül az ember, amikor fertőzés ellen védelmet remélve az alkoholhoz fordul. Az Emory Egyetem kutatói szerint a muslica (gyümölcslégy) azért fogyaszt erjedt, alkoholtartalmú gyümölcsöt, hogy így védje meg magát egy parazita darázstól.

Az aprócska rovar életmódja és táplálkozási szokásai miatt erőteljes rezisztenciát fejlesztett ki az alkohollal szemben, és ez jól jön neki az élősködő darazsak ellen. Azoknak két faja is úgy szaporodik, hogy a muslica lárváiba rakja le petéit. A kikelő darázsutód aztán belülről eszi meg a gazdaállatot.

Ha azonban a gyümölcslegyek sok alkoholt vesznek magukhoz, akkor a darazsaknak már petéiket is jóval nehezebb elhelyezniük. Ha meg sikerül, az alkoholos környezetben kevesebb darázs kel ki a lerakott petékből. A kutatás szerint ez az oka annak, hogy a megfertőzött muslicák célirányosan keresik a többletalkoholt.

2012.02.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések