Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mosogatás teszi boldoggá a férfiakat?

kategória: Gondolta volna?

A több házimunkát végző férjek boldogabbak, mint a feleségüknek kevesebbet segédkezők - erre jutottak a Cambridge-i Egyetem szociológusai nemzetközi vizsgálódással. Hét országban (Svédországban, Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában) gyűjtött adatok alapján tanulmányozták a férjek életelégedettségét, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy azok a legkiegyensúlyozottabbak, akik a legtöbbet segítenek a háztartásban. Ennek oka részben az lehet, hogy nekik nincs bűntudatuk - vagy ha mégis van, akkor kisebb - szorgosan házimunkázó nejükkel szemben, de nagyobb részben inkább az, hogy egyszerűen "megfejtették a nyugodt élet titkát".

A férfiakat a kérdezők először arról faggatták, hogy mennyire elégedettek azzal, amit elértek életükben, felfrissült közérzettel ébrednek-e reggelente. Utána a munkahelyi konfliktusokról kérdezték őket. Végül pedig a háztartás következett: mennyi időt töltenek főzéssel, mosogatással, bevásárlással, barkácsolással.

A cambridge-i kutatók arra számítottak, hogy a nők közül is azok boldogabbak, akiknek többet segít otthon a férjük. Ám az derült ki, hogy ez inkább a férjekre áll: azaz közülük jobb azoknak a közérzete, akik többet segédkeznek a háztartásban, ezzel szemben a feleségeknél nem igazán mutatkozott összefüggés boldogságérzetük és párjuk háztartási "segédmunka-mennyisége" között - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

2012.07.04 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések