Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A migréneseket megbélyegzik?

kategória: Fájdalomcsillapítás, Pszichológia

Azon egyének, akik krónikus, visszatérő fejfájástól szenvednek, gyakran érzik úgy, hogy közvetlen környezetük elutasítja, kineveti, kiközösíti őket - állítják a Thomas Jefferson Kórház (Philadelphia) kutatói.

A vizsgálat vezetője Dr. Jung E. Park szerint ez emberek szkeptikusan állnak hozzá a problémához, ugyanis mivel az nem látható, nehezen is érthető.

Emiatt a munkatársak és a munkahelyi vezetők gyakran vélik úgy, hogy a probléma nem valódi, az áldozat csak több időt szeretne szabadságon lenni. Sok migrénes szerint a betegség rontja a családi, baráti kapcsolatokat, nehezíti a családi és társasági eseményeken való részvételt. Az Amerikai Fejfájás Társaság éves találkozóján (Los Angeles) bemutatott tanulmány ezeket a migrénesek felé irányuló negatív bélyegeket vizsgálta.

A munka során az Északnyugati Egyetem munkatársai által fejlesztett "Stigma Skála Krónikus Betegeknél" nevezetű eszközt használták fel. A stigmákat hasonlították össze krónikus migréneseknél, illetve epizódszerűen jelentkező fejfájásoknál, például szélütés, vagy epilepszia, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, vagy idegrendszeri degenerációs folyamatok során. A skála méri azokat a faktorokat, az alany milyen gyakran érzi magát kritizálva, milyen gyakran értik félre, vagy közösítik ki állapota miatt.

A Jefferson Kórház 246 migrénes betegét hasonlították össze a fenti neurológiai betegségekben szenvedőkkel, az egyének felénél epizódszerűen, másik felüknél visszatérően jelentkezett a fejfájás. A krónikus migrénesek a skálán kifejezetten magasabb értékeket értek el. Ezek a stigmák a személyes életvitelt is ronthatják, például a fejfájás félreértése miatt fiatal párok válhatnak el egymástól, hiszen az állapot megnehezíti akár a szexuális életet, akár a gyermeknevelést is.

Dr. David Dodick, a társaság elnöke szerint a migréneseket gyakran sztereotipizálják: "neurotikus hölgyek, akik nem képesek kezelni a stresszt". Azonban az ösztrogénszint változásai valóban eredményezhet fejfájást, migrénesek között háromszor több nő van, mint férfi - a nők is inkább a reproduktív életkorban érintettek.

A fejfájást sokan nem tartják valódi biológiai rendellenességnek, pedig a migrénesek érzékenyen reagálnak a fény- és hangingerek változásaira, gyakran szenvednek hányingertől és hasmenéstől, és vérnyomásuk gyakran változik. Ezen rendellenességek akkor is fennállhatnak, ha fejfájás nem jelentkezik.

Animáció: HáziPatika.com

2010.07.07 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések