Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mértékletes ivás időskorban is véd az elbutulástól

kategória: Gondolta volna?

Egy német kutatás szerint kisebb valószínűséggel fejlődik ki demencia azoknál az idős embereknél, akik egy-két italt elfogyasztanak naponta. A kutatók Siegfried Weyerer vezetésével azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van az alkoholfogyasztás, az ital típusa (bor, sör és égetett szeszek), valamint a szellemi leépülés megjelenése között. A vizsgálatba 3200, 75 év feletti németet vontak be, akiknek egészségi állapotát másfél, majd három év elteltével kontrollálták a mannheimi Mentális Egészség Központi Intézetének munkatársai.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy mérsékletes alkoholfogyasztásról van szó, mert az alkohollal való visszaélés mindenképpen káros az egészségre, és rontja a memóriafunkciókat. A felmérés résztvevői közül 217-nél alakult ki demencia, ám azok körében, akik mértékletesen fogyasztottak alkoholt, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel, mint a teljesen absztinenseknél. Az Alzheimer-kór felbukkanásának kockázata 40 százalékkal volt alacsonyabb az első csoportba tartozók között.

Az elmúlt 31 évben a mérsékelt alkoholfogyasztás és a kognitív funkciók közötti kapcsolatot 71 tanulmány vizsgálta, összesen 153 856 ember bevonásával. A vizsgálatok többsége azt állapította meg, hogy a mérsékelt ivás csökkenti a demencia kockázatát.

2011.05.29 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések