Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mentőket kell hívni, haladéktalanul

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Folytatódik a Stroke - Ne késlekedj! elnevezésű kampány, amellyel arra hívják fel a figyelmet, hogy a stroke (szélütés) sportos, egészséges életmóddal, rendszeres szűréssel megelőzhető, de ha bekövetkezik, fontos felismerni és azonnal mentőt hívni. A kampány a Magyar Stroke Társaság kezdeményezésére, többek között a kormányzat, a főváros, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és színházak közreműködésével indult két évvel ezelőtt.

A szélütés, azaz az agyi érkatasztrófa nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is az egyik leggyakoribb halálok: itt évente 40-50 ezren kapnak stroke-ot, és 13 ezren halnak meg annak következtében - mondta a Magyar Stroke Társaság elnöke, Bereczki Dániel. Kiemelte: fontos a megelőzés, a kockázati tényezők - magas vérnyomás, elhízás, dohányzás, cukorbetegség, szívritmuszavar - kezelése, ám ha mégis szélütést kap valaki, tudni kell felismerni a tüneteket. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az egyik oldali végtag gyengesége, zsibbadása, a száj félrehúzódása, a beszéd elakadása, zavara, az egyensúly- és látászavar.


A tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen minél hamarabb kezdik el a beteg kezelését az orvosok, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Mindössze három-négy óra áll rendelkezésre az eredményes beavatkozásra, ha ennél több idő telik el a kezelésig, a szélütés maradandó károsodást okozhat. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy hiába ér ki hamar a mentő, ha a szélütés napokkal korábban lezajlott. Hétfő délelőttönként mindig több stroke-gyanús esetük van, mert az emberek, bár a hétvégén észlelik a tüneteket, megvárják, míg rendel a háziorvosuk. Hangsúlyozta: ha felmerül a szélütés gyanúja, a háziorvos helyett a mentőket kell hívni.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.26 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések