Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A menopauza tünetei jelzik a szívroham kockázatát

kategória: Változókor

Kisebb lehet a szívroham kockázata azoknál a nőknél, akiknél már a menopauza kezdetén jelentkeznek hőhullámok és éjszakai izzadás - közölték amerikai kutatók. Nagyobb a kockázat azoknál a nőknél, akiknél csak a menopauza későbbi szakaszában fejlődnek ki ezek a tünetek - írták a Menopause című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

JoAnn Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa és kutatótársai elemzésükben úgy találták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül azoknál a nőknél volt kisebb a szívroham és a szélütés kockázata, akiknél az éjszakai izzadás és a hőhullámok korán, a menopauza kezdetén jelentkeztek. Eredményeik szerint 17 százalékkal kisebb volt a szélütés veszélye és 11 százalékkal a szívrohamé azoknál, akiknél korán jelentkeztek a menopauza tünetei, ráadásul a bármely okból bekövetkezett halál valószínűsége is alacsonyabb volt körükben 11 százalékkal.
Eredményeiket a Women's Health Initiative elnevezésű, 2002-ben lefolytatott nagyszabású felmérés adatainak újabb elemzésével kapták a kutatók. (Az eredeti vizsgálat arra keresett választ, hogy a hormonpótló terápia miként befolyásolja a nők egészségét. Az akkori megállapítások szerint a hormonterápia növeli a mell- és petefészekrák, valamint a szélütés kockázatát az idősebb nőknél, ezért az orvosok azóta óvatosabban alkalmazzák.)

A kutatók szerint négy nő közül háromnál jelentkeznek a menopauza korai szakaszában a jellegzetes tünetek.

Animáció: HáziPatika.com

2011.03.01 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések