Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A menopauza tünetei jelzik a szívroham kockázatát

kategória: Változókor

Kisebb lehet a szívroham kockázata azoknál a nőknél, akiknél már a menopauza kezdetén jelentkeznek hőhullámok és éjszakai izzadás - közölték amerikai kutatók. Nagyobb a kockázat azoknál a nőknél, akiknél csak a menopauza későbbi szakaszában fejlődnek ki ezek a tünetek - írták a Menopause című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

JoAnn Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa és kutatótársai elemzésükben úgy találták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül azoknál a nőknél volt kisebb a szívroham és a szélütés kockázata, akiknél az éjszakai izzadás és a hőhullámok korán, a menopauza kezdetén jelentkeztek. Eredményeik szerint 17 százalékkal kisebb volt a szélütés veszélye és 11 százalékkal a szívrohamé azoknál, akiknél korán jelentkeztek a menopauza tünetei, ráadásul a bármely okból bekövetkezett halál valószínűsége is alacsonyabb volt körükben 11 százalékkal.
Eredményeiket a Women's Health Initiative elnevezésű, 2002-ben lefolytatott nagyszabású felmérés adatainak újabb elemzésével kapták a kutatók. (Az eredeti vizsgálat arra keresett választ, hogy a hormonpótló terápia miként befolyásolja a nők egészségét. Az akkori megállapítások szerint a hormonterápia növeli a mell- és petefészekrák, valamint a szélütés kockázatát az idősebb nőknél, ezért az orvosok azóta óvatosabban alkalmazzák.)

A kutatók szerint négy nő közül háromnál jelentkeznek a menopauza korai szakaszában a jellegzetes tünetek.

Animáció: HáziPatika.com

2011.03.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések