Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megfejtették a menopauza rejtélyét?

kategória: Nőgyógyászat, Öregedés

Az emberi menopauza evolúciós rejtély. A tudományos kutatások eddig nem találták meg a választ arra a kérdésre, hogy a nők 50 éves koruk körül miért veszítik el fogamzóképességüket. Egy új kutatás meglepő eredményekre jutott a témában.


Finnországi és brit kutatók iparosodás előtti társadalmakat alapul véve kutatásba kezdtek, hogy kiderítsék, miért veszítik el reprodukciós képességüket a nők nagyjából éppen azzal egy időben, amikor a gyerekeik családot alapítanak. A kutatók feltételezése szerint az emberi fajnál az evolúció során azért alakult ki ez a stratégia, hogy elkerülje a generációk közti reprodukciós versengést, és a családon belül megnövelje a gyerek túlélési esélyeit a terményekben szűkösebb időkben is.

"Egy korábbi kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az egy háztartásban élő különböző generációk számára nagyobb túlélési esélyt jelentett, ha egyszerre csak egy nemzedéknek voltak kisgyerekei. Ez a jelenség kulcsszerepet játszhatott a menopauza evolúciójában, ezt a jelenséget nevezi a tudomány reprodukciós konfliktus hipotézisnek" - mondta dr. Stephen Stearns, a Yale Egyetem evolúciós biológusa, aki nem vett részt közvetlenül a kutatásban.

A finnországi Lutheránus Egyház 1702 és 1908 közötti időszakból származó nyilvántartási adatainak felhasználásával a finn és brit tudósokból álló kutatócsoport megállapította, hogy körülbelül 51 éves korra tehető a nők szaporodásának felső határa. A vizsgált történelmi időszakban jellemző volt, hogy az idősebb szülők és az új családot alapító fiúgyerekek és feleségük egy fedél alatt éltek, és közös bevételük, közös élelmiszerforrásuk volt. Eközben a lánygyerekekre jellemzőbb volt, hogy mikor férjhez mentek, elköltöztek otthonról, és férjük családjával éltek tovább" - magyarázta dr. Virpi Lummaa, a Sheffieldi Egyetem evolúciós biológusa, a tanulmány szerzője.

A nyilvántartási adatokból az is kiderült, hogy azoknak az idősebb nőtől születő gyerekeknek csupán 50 százaléka érte el a 15 éves kort, akik egy időben születtek a velük egy háztartásban élő másik generáció gyerekeivel, míg a fiatalabb generáció, pontosabban az anya vejének gyerekei 66 százalékos valószínűséggel érték el a kamaszkort. Ugyanakkor az anyák és lányaik szimultán terhessége nem befolyásolta szignifikánsan a gyerekek túlélési esélyeit, mondta dr. Virpi Lummaa.

A tanulmány az Ecology Letters című szaklapban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább


Szponzorált hirdetések