Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megint fellángolt a melltartóvita

kategória: Gondolta volna?

Egyes szakértők generációk óta arra ösztönzik a nőket, hogy hordjanak melltartót a hátfájás megelőzése és a tartás javításának érdekében, valamint azért, hogy elkerüljék, hogy a mellük lógni kezdjen. Ezúttal Jean-Denis Rouillon, a besanconi Centre Hospitalier Universitaire kutatója mondott ellen nekik: szerinte a melltartó egyáltalán nem alkalmas a mellek megereszkedésének megakadályozására, sőt többet árt, mint használ. "A melleknek egyáltalán nem tesz jót, hogy nem hat rájuk a gravitáció: sem orvosilag, sem fiziológiailag, sem anatómiailag nem indokolt a melltartó viselése - foglalt állást. - Épp ellenkezőleg, a melltartó viselése miatt csak még hamarabb kezd lógni a nők melle."

Az elszánt kutató 1997 óta tanulmányozta 330, 18 és 35 év közötti önkéntes mellét egy tolómérő és egy logarléc segítségével, hogy megtudja, miként változik a mellek anatómiája az évek előrehaladtával. A vizsgálatok szerint a melltartót nem viselő nők mellbimbója a melltartós csoporttal összehasonlítva 7 milliméterrel maradt feljebb minden egyes, melltartó nélkül töltött év után. A Jean-Denis Rouillon által szükségtelen rossznak nevezett melltartók viselése a vizsgálatok szerint megnehezíti a mell tartószöveteinek növekedését, és ez a mellek korai megereszkedéséhez vezethet.

Több szakértő azt az általánosan elfogadott elképzelést is kétségbe vonja, mely szerint a szoptatás növelné a mellek megereszkedését. Egy 2007-es, 132 nő bevonásával készült kutatás szerint ugyanis a szoptatásnak egyáltalán semmi hatása nincs a mellek állapotára. A mell megereszkedettségének mértékét leginkább az alábbi tényezők befolyásolják: a kor, a dohányzás és a terhességek száma.

Jean-Denis Rouillon a kutatásai során elsősorban a fiatalabb nőkre koncentrált, így vizsgálati eredményeit nem lehet általánosságban is alkalmazni. "Nem kell tehát azonnal mindenkinek megszabadulnia a melltartójától, mivel a mostani kutatási eredmények nem vonatkoztathatók az egész női lakosságra, a 45 éves családanyáknak például biztosan ártana, ha hirtelen felhagynának a melltartóviseléssel" - mondta megengedően.

A kutatásban részt vett egyik nő is beszámolt a melltartó nélküli mindennapokról: "Rengeteg előnye van a melltartó elhagyásának: sokkal könnyebben lélegzek, szebb lett a tartásom, és ritkábban fáj a hátam, mint korábban."

2013.04.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések