Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az elhízás méhrákkal fenyeget

kategória: Daganatos betegségek

Aki a változókort követően jelentős súlyfelesleget szed magára, annak nőhet az esélye a méhnyálkahártyán kifejlődő daganatra, derült ki egy új kutatásból. "A méhnyálkahártya daganatos elfajulását serkenti a vérben keringő ösztrogén. Egyik fő forrása a változókor után a zsírszövet" - mondta Victoria L. Stevens, az Amerikai Rák Társaság atlantai laborszolgálatának stratégiai igazgatója.

Az elemzéshez több mint 38 000, menopauzán átesett asszony súlyadatait hasonlították össze. A résztvevők 1992-ben töltöttek ki kérdőíveket. 2007-re közülük 560-t diagnosztizáltak méhtestrákkal.

Miután a kutatók rögzítették a testtömegindexet, kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik 30 kilónál is többet híztak, kétszeresére nőtt a daganat kialakulásának esélye a normális súlyukat megtartó nőkhöz képest. Bár összefüggés mutatkozott a menopauza utáni hízás és a méhtest rákja között, nem derült ki, hogy ez ok-okozati jellegű-e. "Kerülni kell a felnőttkori elhízást a daganat kockázatának minimalizálása érdekében. Azok a nők, akik híztak, esetleg már túlsúlyosak vagy elhízottak, mindenképp törekedjenek a fogyásra, még akkor is, ha ezek eredménye legtöbbször nem tartós" - tanácsolja mégis Victoria L. Stevens.

2011.11.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések