Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A máriatövist választották

kategória: Gyógyszerészet, Táplálkozás

A 2013-as Év Gyógynövénye a máriatövis. Májkárosodás megelőzésére, mérséklésére alkalmazott növény, több kórkép kezelésében az elsőként választandó szerek között tartják számon. Vírusos májgyulladás kezelésében betöltött lehetséges szerepét az újabb klinikai adatok alapján egyre jelentősebbnek tartják. A máriatövis nemesítésével, összetételének feltárásával, hatásosságának bizonyításával kapcsolatban számos hazai kutató ért el elévülhetetlen érdemű eredményeket. A növény Év Gyógynövényévé választása az ő munkájuk elismerése is.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaságon belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. A szakosztály 2013-ban indította útjára új kezdeményezését: az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. Első alkalommal a máriatövist választotta az Év Gyógynövényének az MGYT Gyógynövény Szakosztályának vezetősége.

A növény magyar elnevezése arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően a népi gyógyászatban elterjedten alkalmazták a tejelválasztás fokozására.

2013.07.03 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések