Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A malária ellen véd, a HIV rizikót fokozza egy gén

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

A csakis afrikai származású emberekben megtalálható malária ellen védő génről egy vizsgálat kiderítette, hogy akár 40 százalékkal fokozhatja az AIDS kockázatát.

Igaz ugyan, hogy ugyanez a gén - úgy tűnik - gátolja a betegség előrehaladását, ugyanis a gént hordozó betegek két évvel tovább élnek. Az Afrikában élők körülbelül 90 százaléka hordozza ezt a génváltozatot, mely a Cell Host & Microbe szerdai számában megjelent közlemény szerint a fertőzések nagyjából 11 százalékáért felelős. "Több évezredes adaptáció után ez a Duffy variáns nagyon elterjedt, mivel segít a malária elleni védekezésben" - mondta el a cikk társszerzője, Matthew Dolan, az Egyesült Államok Légierejének Wilford Hall Egészségügyi Központjának kutatója. "Most, hogy egy új világjárvány alakult ki, ugyanez a génváltozat hajlamosabbá teszi az embereket a HIV-re."

Az ENSZ adatai alapján a HIV-fertőzöttek nagyjából 68 százaléka Afrika szub-szaharai részén él. A tudományos munka amerikai és brit szerzői szerint a szexuális magatartás és más társadalmi tényezők nem magyarázzák teljes mértékben a HIV elterjedtségében tapasztalható aránytalanságot. "Közismert, hogy nem egyformán vagyunk hajlamosak a HIV-fertőzésre, és hogy a vírus megjelenése esetén is nagyon különböző a betegség lefolyása az egyes fertőzöttek esetében" - magyarázta egy másik társszerző, Sunil Ahuja, a Dél-Texasi Veterán Egészségügyi Ellátó Rendszer kutatója. "A fertőzés és lefolyás rejtélyes különbözőségét eredetileg elsősorban a vírus jellegzetességeivel magyarázták, ám az utóbbi években egyértelművé vált, hogy a gazdaszervezet genetikai tényezői is fontos szerepet játszanak."

A kérdéses gén, az ún. Duffy Antigén Receptor Kemokinek (DARC) egy olyan fehérjéjét kódolja, mely elsősorban vörösvértestek felszínén található meg. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a HIV ezzel a receptorral képes kötődni a vörösvértestekhez. A receptor emellett számos gyulladásos molekulát is képes megkötni, melyek közül az egyik hatékonyan gátolja a HIV osztódását.

A kutatók csaknem 3500, az USA Légierőnél szolgáló katonát, köztük több mint 1200 HIV pozitív beteget, követtek nyomon majdnem 22 éven keresztül. Így sikerült kiküszöbölni a különböző gazdasági helyzet, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés és más faktorok hatását, melyek általában hozzáadódnak a genetikai tényezők hatásához. Megállapították, hogy az afroamerikaiak körében a HIV-fertőzöttek esetében gyakoribb volt ez a génvariáns, mint az egészségeseknél.

Mindeközben kanadai kutatóknak sikerült két olyan gént azonosítaniuk, melyek gátolják a HIV elkapását, illetve legalább lassítják az AIDS kialakulását a fertőzöttek esetében, jelent meg szintén szerdán. A gének elkülönítése úgy zajlott, hogy összehasonlították a HIV fertőzés első évében járó betegek és olyan nem fertőzött egyének genetikai profilját, akik több alkalommal is elkaphatták volna a vírust. A jobbik génváltozatok a fertőzésnek ellenálló csoport tagjainak 12,2 százalékában volt jelen, szemben a HIV-fertőzöttek 2,7 százalékával.

A kutatók egyelőre még nem biztosak a védőmechanizmus részleteit illetően. Az egyik gén egy immunrendszer természetes ölősejtjeinek felszínén található receptort kódol. A természetes ölősejtek a fertőzött sejtek elpusztításáért felelősek. A másik egy fehérjét kódol, mely köti az első gént, és csökkenti a természetes ölősejtek aktivitását. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a HIV gátolja annak a fehérjének a kifejeződését, mely az ölősejtek aktivitását csökkenti, így az ölősejtek el tudják pusztítani a HIV-vel fertőzött sejteket. Mivel ez a folyamat rendkívül gyorsan zajlik a kezdeti fertőzést követően, az ezeket a géneket hordozó emberek hatékonyabban tudják pusztítani a fertőzött sejteket, és így csökken az esélyük az AIDS kialakulására. "Még több kutatás szükséges a megfigyelt védőhatás pontos mechanizmusának felderítése érdekében, de az eredmények ígéretes lehetőségeket rejtenek magukban" - nyilatkozta az egyik társszerző, Nicole Bernard, a McGill Egyetemi Klinikai Központ Kutatóintézetétől. "Eredményeink alapján a jövőben talán a veleszületett immunrendszer megerősítése segíthet felvenni a harcot a fertőzés ellen, attól a pillanattól kezdve, hogy a vírus belép a szervezetbe." A tudományos cikk az AIDS folyóirat szerdai számában jelent meg.

2008.07.25 08:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések