Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A máj segíthet megoldani a szervátültetettek legfőbb gondját

kategória: Gondolta volna?

A fertőzések ellen küzdő immunsejteket a máj bizonyos esetekben paradox módon lebontja - állapították ausztrál kutatók. "A máj különös szerv. Legtöbben azt hiszik, csak az a dolga, hogy lebontsa az alkoholt, de valójában a szervezet kémiai üzeme: eltávolítja a számunkra veszélyes anyagokat, viszont előállít olyanokat, melyekre szükségünk van" - magyarázza Patrick Bertolino, a kutatócsoport vezetője. "A kutatók 2004-ben fölfedezték, hogy a májsejtek az immunrendszer aktív sejtjeit, a T-sejteket körülveszik, és a májszövet megsemmisíti ezeket a sejteket. A riasztónak tűnő tényt a további vizsgálatok is megerősítették.

Azt a szervátültetések során már eddig is észlelték, hogy a májbeültetések esetén ritkább a szerv kilökődése. A májsejtek különös viselkedésének további kutatása lehetővé teheti a szervkilökődés mechanizmusának részletesebb tisztázását, és remélhetőleg újszerű kezelését is. Bertolino professzor és csapata azt észlelte, hogy a májsejtek a még inaktív T-sejteket veszik körül, és pusztítják el.

A szervbeültetés legfőbb gondja, hogy az immunrendszert gátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a beültetett szerv, a vese vagy a szív kilökődését, de ugyanakkor a szervezet ellenálló képességét is csökkentik, ezért a betegek a máskülönben veszélytelen fertőzésekre is fokozottan érzékennyé válnak. A kutatók abban bíznak, hogy a májsejtek különös működésének pontosabb megismerésével sikerülhet az immunrendszer védő tevékenységét megőrizni, másféle vagy kevesebb gyógyszerrel, és így a beültetett szervek is biztonsággal a fogadó szervezetben tarthatók.

2011.10.08 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább


Szponzorált hirdetések