Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A magas koleszterinszintnek köze van az Alzheimer-kórhoz

kategória: Alzheimer-kór, Koleszterin

A magas koleszterinszint fokozza az Alzheimer-kór kockázatát azáltal, hogy több degenerációs plakk alakul ki - állítják a Kjúsúi Egyetem munkatársai.

Jelenleg Magyarországon kétszázezer Alzheimer-beteg él, becslések szerint 2050-re körülbelül négyszer ennyien lesznek, a populáció öregedésével párhuzamosan. A betegség pontos okát idáig nem sikerült feltárni, és nem létezik hatásos kezelőmódszer sem.

Dr. Kensuke Sasaki professzor és munkatársai korábban leírták, hogy az inzulinrezisztencia kapcsolatba hozható az Alzheimer-kórral. Most egy másik, a szívbetegség szempontjából ismert kockázati tényezőről, a magas koleszterinszintről bizonyították be ugyanezt.

A kutatók mintegy 147 japán elhunyt agyát boncolták (76 férfi és 71 nő), egyharmaduknál életük során szellemi hanyatlást (demencia) diagnosztizáltak, bár ennek jelei még 1988-ban nem mutatkoztak. Az alanyokat kórházi ellátásuk során alapos klinikai vizsgálatnak vetették alá, és összehasonlítva a normál koleszterinszintűeket a magas koleszterinszintesekkel megállapították, hogy az utóbbiak esetében nagyobb volt az agyban a fehérjelerakódás (plakk) aránya (62, illetve 86 százalék).

Mindazonáltal a Neurology legfrissebb számában közölt tanulmány arra nem világít rá, hogy a magas koleszterinszint oka-e a betegségnek, vagy csak jele. Mint ahogy arra sem, hogy a koleszterinszint csökkentése mérsékli-e a kockázatot.

2011.09.27 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések