Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A magányosságból ki is lehet gyógyulni

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

"Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja" - írta John Donne angol költő a XVII. században a magányosság és vágyódás kifejezéseként. Van, aki egyedüllétre vágyik, de senki sem akar magányos lenni, az senkinek sem jó. A magányosság nemcsak boldogtalanná teszi az embert, kutatások tanúsága szerint halálozási ok is. A rossz mentális állapottal is összeköthető, de olyan bajokkal is, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a demencia.

"A magányosság közegészségügyi probléma, amellyel sürgősen foglalkozni kell - idézte Laura Fergusont, a Kampány a Magányosság Megszüntetéséért nevű szövetség igazgatóját a BBC News. - Összefüggésben hozható a korai elhalálozással. A kockázat mértéke hasonló a dohányzáséhoz, és rosszabb, mint az elhízásé." Mivel a jelenlegi kilátások szerint az időskorúak száma nőni fog a következő években, elkerülhetetlennek látszik, hogy a magányosság még nagyobb problémává váljon.

Az utóbbi évtizedekben végzett kutatások következetesen azt mutatták, hogy az idős emberek tizede magányosnak vagy nagyon magányosnak érzi magát: a mutató az utóbbi hatvan évben stabilnak bizonyult. Christina Victor, a Brunel Egyetem munkatársa, aki sok, az idős kori magányossággal kapcsolatos kutatást végzett, meglepőnek tartja a magányosságra vonatkozó adatok változatlanságát. "Nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a probléma súlyosbodott volna, jóllehet változott a család szerkezete, és ma több ember él egyedül, mint korábban" - mondta. Meggyőződése, hogy a magányosság csökkentése jótékony hatással lenne az emberek egészségi állapotára. "A minőségi élet egyik fontos elősegítője a társadalmi kapcsolatok" - jegyezte meg.

A magányosság nemcsak a 65 évesnél idősebbeket sújtja. Fiatalabbak is küszködhetnek vele. "A magányosság a kívánatos és a ténylegesen meglévő emberi kapcsolatok közti különbségekre világít rá - szögezte le Vanessa Burholt, a Swansea-i Egyetem professzora. - Ez magyarázza azt, hogy olyan emberek, akiknek sok barátjuk van, magányosnak érzik magukat. Ez szubjektív dolog." A professzornak a magányosság érzésének kialakulásával kapcsolatos kutatásai azt mutatják, hogy a környezet és a mentális egészség hatással lehet arra, ahogy az emberek megélik a társadalmi kapcsolatokat.

A magányossággal kapcsolatban jó hír az, hogy ki lehet gyógyulni belőle, nem kell egy életen át szenvedni tőle. Az emberek életük különböző szakaszaiban magányosakká válnak - de meg is szűnnek azok lenni.

2012.08.20 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések