Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újabb fenyegetés: denevérinfluenza!

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

A kutatók első alkalommal találtak bizonyítékot a denevéreket fertőző influenzára, ami az emberekre is veszélyt jelenthet. Amerikai egészségügyi szakemberek mutatták ki néhány guatemalai denevérben egy eddig soha nem látott vírus genetikai töredékeit. Az influenzavírusok gyakran fordulnak elő emberekben, madarakban, sertésekben és számos más emlősben, de ez az első alkalom, hogy denevérekben is azonosították.

"Az emberek többsége biztos volt abban, hogy már minden lehetséges állatban kimutatták az influenzát" - számolt be a tanulmány társszerzője, Ruben Donis, az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) kutatója. A szakemberek azt gyanítják, hogy néhány denevérfaj évszázadokkal ezelőtt kapta el az influenzát, és a vírus a denevérpopulációban mutálódott új variánssá. A kutatóknak nem sikerült az új vírust tyúktojásban vagy emberi sejtkultúrában kitenyészteni, ahogyan a hagyományos influenza vírustörzsekkel teszik. Azt sem tudják, milyen gyorsan terjed. Az emberekre azonban akár veszélyes is lehet, mert ha a gyakoribb influenzatörzsekkel keveredik, veszélyesebb kórokozóvá is mutálódhat.


A CDC guatemalai nemzetközi kutatóközpontjában 2009-ben és 2010-ben több mint 300 denevért fogtak be. Főként a veszettséget vizsgálták, de miközben a fajokat más kórokozókra is tesztelték, a sárgavállú gyümölcsdenevér bélrendszerében véletlenül rábukkantak az új influenzavírusra. Ezek a denevérek gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkoznak, nem harapják meg az embert. Ennek ellenére elképzelhető, hogy ürülékük a gyümölcsre kerül, és így fogyasztásával megfertőzi az embert. Most, hogy már ismerik a vírust, más denevérekben, emberekben és más állatokban is keresni fogják.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.09 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések