Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A lerakódó vas teszi tönkre az idegrendszert?

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy elmélet a megemelkedett szabad vasszint toxikus hatása által kiváltott immunreakciókat okolja olyan degeneratív agyi betegségek kialakulásáért, mint a stroke, az agyi trauma, az Alzheimer-kór vagy az epilepszia. A Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja ezért kezdett az agyi vaslerakódás káros hatásainak vizsgálatába, az agyi megbetegedések megértése és későbbi gyógyítása érdekében. Az európai uniós támogatást élvező kutatás a jövő év végéig folyik az intézmény orvostudományi karának több vezető tudományos munkatársa részvételével.


A tudósok az elmélet ellenőrzésén és bizonyításán dolgoznak, modern képalkotó technológia segítségével vizsgálják az e betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, emellett állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeznek majd. "A kutatás révén a remények szerint jobban meg lehetne érteni a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásának folyamatát, amely nyomán új diagnosztikai és kezelési módszerek kidolgozására nyílhat mód, miközben a betegségek kialakulásának megakadályozása terén is jelentős előrelépést lehet elérni" - számoltak be terveikről.

Az akut és krónikus neurológiai betegségek nagy számban veszélyeztetik mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályok tagjait. A stroke és az agyi trauma sok esetben vezet korai halálhoz vagy maradandó egészségkárosodáshoz, miközben az átlagéletkor növekedésével egyre több embert fenyegetnek az olyan akut időskori agyi megbetegedések is, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór. Ezek a betegségek hosszú évtizedek óta intenzív kutatások középpontjában állnak, de a mai napig sem ismerjük kialakulásuk pontos okait.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.03 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések