Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne a benzin fogyjon!

kategória: Elhízás

A napi kalóriabevitelen kívül a közlekedés módja is hatással van a testsúlyra, és már az egyik csökkentésével változást lehet elérni a testtömegindexben (BMI) - állítják az Illinois Egyetem tudósai. "Kutatási eredményeink szerint az étrend és a közlekedési szokások megváltoztatása jelentősen csökkentheti az elhízásra való hajlamot, ez pedig azt jelenti, hogy a volán mögött töltött idő csökkentésével legalább olyan jó eredményeket lehet elérni, mint az étrend megváltoztatásával" - állítja Banafsheh Behzad végzős hallgató a Preventive Medicine című tudományos szaklapban.

Az elhízás rendkívül összetett probléma, amelynek kialakulásában több szociális és egészségügyi tényező is szerepet játszik, az egészséges testsúly megtartása azonban csak azon múlik, mennyi kalóriát viszünk be, és hogy szervezetünk ebből mennyit hasznosít. A korábbi vizsgálatok során ezeket csak külön-külön vizsgálták, most azonban a tudósok mindkét tényező együttes figyelembe vételével végezték kutatásaikat. "A fizikai aktivitás növelésének egyik legegyszerűbb módja, ha csökkentjük az autóban eltöltött időt - tanácsolja Sheldon H. Jacobson, az egyetem számítógépes tudományok és matematikai professzora. - Kétségkívül az utazás egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb módja az autózás, de nagymértékben hozzájárulhat az elhízás kialakulásához."

A tudósok az Egyesült Államok átlagos testtömegindex-, kalóriabevitel- és vezetési idő értékeit vették alapul. Hogy a három tényező közti bonyolult összefüggéseket szemléltetni tudják, létrehoztak egy többváltozós modellt, ami megmutatta, miként hatnak az elfogyasztott kalóriák és az autóval megtett kilométerek a testtömegindexre. Az eredmények szerint, ha az amerikai felnőttek naponta 1,6 kilométerrel kevesebbet vezetnének, 0,21 kg/m2-el csökkenthetnék az országos átlag BMI értéket. (Az országos átlag testtömegindex 2010-ben 27,55 volt.) Ezzel szemben napi 100 kalóriányi energiabevitel-csökkenés csupán 0,16-al csökkentené az országos BMI-t, és ezt is csak három év múltán.

"Egy mérföld igazán nem sok, egyetlen rövid séta a buszmegállóig vagy akár a célállomásig - mondta Banafsheh Behzad. Már ilyen kis erőfeszítéssel is annyit tehetünk, mintha napi 100 kalóriával csökkentenénk az energiabevitelünket. A kalóriabevitel csökkentése és a testmozgás együttesen pedig biztosan képes csökkenteni a testtömegindexet.

Sheldon H. Jacobson számításai szerint, ha az Egyesült Államokban minden autós napi egy mérfölddel kevesebbet utazna, azzal nemcsak a benzinfogyasztás csökkenne, hanem az egészségügy is milliárdokat takaríthatna meg az elhízottak és túlsúlyosok számának csökkenése miatt. "Nagyon fontos tudni, hogy van választási lehetőség - vélekedett Jacobson. - Mindenkinek magának kell eldöntenie, mennyit eszik, és mikor ül a volán mögé. Láthatjuk, hogy már kismértékű változtatásokkal is jelentős eredményeket lehet elérni. Hosszú távon pedig biztos, hogy jobban jár mindenki, ha odafigyel az életmódjára."

2013.01.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább


Szponzorált hirdetések