Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy baktérium miatt hízunk?

kategória: Elhízás

Szakemberek szerint az elhízást sokkal gyakrabban okozza egy bizonyos baktérium, mint a túl sok evés vagy a túl kevés mozgás. Az étrend megváltoztatásával azonban fel lehet venni a harcot e baktériumok ellen.

Sanghaji szakemberek olyan egereken végeztek kísérleteket, melyeket úgy tenyésztettek ki, hogy ellenállókká váljanak az elhízással szemben. Ezek a rágcsálók akkor is soványak maradtak, ha hizlaló étrenden tartották őket, és nem tették lehetővé számukra, hogy mozogjanak. Ugyanakkor, ha beoltották őket az Enterobacter nevű emberi baktériummal, gyorsan elhíztak.

A Society for Microbial Ecology című lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy ez a baktérium állhat egyes emberek elhízásának hátterében, és egy olyan történetről is beszámolnak a szakemberek, ahol egy beteg kilenc hét diéta után sikeresen lefogyott úgy, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, hagyományos kínai étrendet és prebiotikumokat kapott. Hasonlóan sikeresen fogyott le a tanulmány egyik szerzője, Zhao Liping is.

A tudósok abban bíznak, hogy a jövőben több hasonló, az elhízásért felelős baktériumot fognak találni. Így nagyobb erővel szállhatnak harcba az elhízás ellen, amely a 2008-as statisztikák szerint több mint 500 millió felnőttet érint, azaz az érintettek száma 1980 óta világszerte megduplázódott.

2013.01.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések