Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A leggyakoribb tévhitek az influenzaoltásról

kategória: Nátha-influenza

A nátha és influenza csúcsidőszakának közeledtével a gyógyszergyártók mozgalmas influenzaszezonra készülve a tavalyinál több adagot állítanak elő az influenza elleni oltóanyagból. Az influenzás időszak mindig megnöveli a betegek létszámát az intézmény sürgősségi és fertőző osztályain, pedig sokan viszonylag egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhetnék a megbetegedést. Dennis Cunningham az amerikai Nationwide Children's Hospital orvosa szerint részben az a baj, hogy számos tévhit kering az influenza elleni védőoltással kapcsolatban, ezért sokan elszalasztják az alkalmat a betegség megelőzésére. Cunningham a következő tévhiteket említette:

1. tévhit: Az influenza elleni oltástól influenzásak lehetünk. "Valószínűleg ez a legelterjedtebb tévhit az oltással kapcsolatban, pedig egyszerűen nem igaz" - állítja a szakértő. Az oltóanyagtól néhány enyhe tünet, például némi fájdalom és az oltás helyén egy kis nyomásérzékenység jelentkezhet, de ez csak azt jelzi, hogy a vakcina működik. Arról árulkodik, hogy a szervezet megfelelően reagál az oltóanyagra. Cunningham úgy véli, különösen fontos, hogy a gyerekek megkapják a védőoltást, mert ők a legnagyobb influenzahordozók, és beoltásukkal nagyon sok embert meg lehet védeni.


2. tévhit: Az influenza védőoltás beadásával meg kell várni a hideget. "Néhányan attól tartanak, hogy ha túl korán adatják be az oltást, elmúlik a hatása, mire elérkezik a tél. Valójában azonban még az augusztusban beadott védőoltás is védettséget ad az egész influenzás időszakra" - magyarázza Cunningham.

3. tévhit: Az influenza csak tüsszentéssel terjed. "A kórokozókat nagyon könnyű továbbterjeszteni, és az influenza meglehetősen fertőző - mondja a szakértő. - Gyermekek között könnyen terjed, és a következő lépés az, hogy a gyerekek haza viszik." A legfontosabb éppen ezért a rendszeres szappanos kézmosás az influenzás időszakban, amit a gyerekektől is meg kell követelni.

4. tévhit: Az influenza elleni oltóanyagok nem védenek az aktuális vírustörzsektől. Úgy tűnik, hogy szinte minden évben újabb vírustörzs megjelenéséről számolnak be a médiában. A kutatók azonban nyomon követik a legújabb és legveszélyesebb törzseket, és azon dolgoznak, hogy egy lépéssel előttük járjanak. "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározza azokat a vírustörzseket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel keringenek majd a következő hónapokban, hogy az emberek védettséget kapjanak minden ellen, ami megjelenik - nyugtat meg Cunningham. - Az oltóanyag minden évben két A és egy B influenza vírustörzset foglal magában."

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések