Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A leggyakoribb tévhitek az influenzaoltásról

kategória: Nátha-influenza

A nátha és influenza csúcsidőszakának közeledtével a gyógyszergyártók mozgalmas influenzaszezonra készülve a tavalyinál több adagot állítanak elő az influenza elleni oltóanyagból. Az influenzás időszak mindig megnöveli a betegek létszámát az intézmény sürgősségi és fertőző osztályain, pedig sokan viszonylag egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhetnék a megbetegedést. Dennis Cunningham az amerikai Nationwide Children's Hospital orvosa szerint részben az a baj, hogy számos tévhit kering az influenza elleni védőoltással kapcsolatban, ezért sokan elszalasztják az alkalmat a betegség megelőzésére. Cunningham a következő tévhiteket említette:

1. tévhit: Az influenza elleni oltástól influenzásak lehetünk. "Valószínűleg ez a legelterjedtebb tévhit az oltással kapcsolatban, pedig egyszerűen nem igaz" - állítja a szakértő. Az oltóanyagtól néhány enyhe tünet, például némi fájdalom és az oltás helyén egy kis nyomásérzékenység jelentkezhet, de ez csak azt jelzi, hogy a vakcina működik. Arról árulkodik, hogy a szervezet megfelelően reagál az oltóanyagra. Cunningham úgy véli, különösen fontos, hogy a gyerekek megkapják a védőoltást, mert ők a legnagyobb influenzahordozók, és beoltásukkal nagyon sok embert meg lehet védeni.


2. tévhit: Az influenza védőoltás beadásával meg kell várni a hideget. "Néhányan attól tartanak, hogy ha túl korán adatják be az oltást, elmúlik a hatása, mire elérkezik a tél. Valójában azonban még az augusztusban beadott védőoltás is védettséget ad az egész influenzás időszakra" - magyarázza Cunningham.

3. tévhit: Az influenza csak tüsszentéssel terjed. "A kórokozókat nagyon könnyű továbbterjeszteni, és az influenza meglehetősen fertőző - mondja a szakértő. - Gyermekek között könnyen terjed, és a következő lépés az, hogy a gyerekek haza viszik." A legfontosabb éppen ezért a rendszeres szappanos kézmosás az influenzás időszakban, amit a gyerekektől is meg kell követelni.

4. tévhit: Az influenza elleni oltóanyagok nem védenek az aktuális vírustörzsektől. Úgy tűnik, hogy szinte minden évben újabb vírustörzs megjelenéséről számolnak be a médiában. A kutatók azonban nyomon követik a legújabb és legveszélyesebb törzseket, és azon dolgoznak, hogy egy lépéssel előttük járjanak. "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározza azokat a vírustörzseket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel keringenek majd a következő hónapokban, hogy az emberek védettséget kapjanak minden ellen, ami megjelenik - nyugtat meg Cunningham. - Az oltóanyag minden évben két A és egy B influenza vírustörzset foglal magában."

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések