Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mint a gyerekek...

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

A kutyák éppolyan szorosan kötődnek gazdáikhoz, ahogy a kisgyerekek kötődnek szüleikhez - mutatta ki egy friss ausztriai kutatás. A Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói annak akartak utánajárni, vajon ebek és ebtartók között is létezik-e az a fajta kapcsolat, amit az embereknél biztonságos kötődés néven ismer a szakirodalom. Ez a fajta kötődés teszi képessé a kisgyerekeket arra, hogy biztonsággal el merjék hagyni szüleiket hosszabb-rövidebb időre, hiszen tudják, hogy ha visszatérnek, ott fognak várni rájuk.

A PLOS One című szaklapban közzétett kutatás során a szakemberek húsz felnőtt kutyát (14 fajtatisztát, 6 keveréket) és azok gazdáit követték nyomon, akik egy része a Messerli Kutató Intézet Okos Kutya Laboratóriumának, másik része pedig a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Családi Kutya Kutatóprogramjának vizsgálatában vettek részt. Annak érdekében, hogy a szakemberek a kutya-ember kapcsolatokat alaposan górcső alá vehessék, három különféle helyzetet idéztek elő: az egyikben a gazda nem volt jelen, a másikban jelen volt ugyan, de nem beszélt és a szemét bekötötték, a harmadikban pedig egy biztató, bátorító gazda volt jelen. A kutyák mindhárom helyzetben jutalomfalatokat kaptak, ha ügyesen oldottak meg egy-egy feladatot.

A szakemberek megállapították, hogy abban az esetben, ha a gazdi nem volt jelen, a kutyák kisebb hajlandóságot mutattak arra, hogy bármiféle feladatot elvégezzenek, ha azonban ott volt a gazdájuk, ugyanolyan motiváltak voltak függetlenül attól, hogy az biztatta-e őket vagy csendben ült. Ha pedig a gazdi helyett egy idegen volt jelen, a kutyák szinte rájuk se hederítettek.

Amint azt a kutatást vezető Lisa Horn, a Messerli Kutató Intézet munkatársa kifejtett, a vizsgálat alapvető tanulsága, hogy már a gazdák puszta jelenléte biztonságot jelent a kutyák számára, a gazdik biztatása pedig nem sokat osztott-szorzott, vagyis a kutyáknak elég motiváció volt önmagában, hogy gazdájuk a közelükben volt, nem volt külön szükség arra, hogy felszólítást is kapjanak tőle. Mindez arra utal, hogy a kutyák és gazdáik között ugyanaz a biztonságos kötődés alakul ki, ami a kisgyerekek és szüleik között. A jövőben további vizsgálatokra készülnek, melyekben a kutyák és kisgyerekek viselkedését még direktebb módon kívánják összehasonlítani.

2013.07.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések