Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kurta telomér, gyakori nátha?

kategória: Nátha-influenza

Egyesek szinte néhány hetente megfáznak, mások viszont jóformán védettek a betegséggel szemben. Egy előzetes kutatás most azt mutatja, hogy a rejtély hátterében a kromoszómavégződések állhatnak. A Journal of the American Medical Association legfrissebb számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az egészséges, fiatal felnőttek hajlamosabbak a megfázásra, ha immunsejtjeik viszonylag rövid telomérekkel rendelkeznek.

A telomérek a kromoszómákat alkotó DNS-szálak végén lévő rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok, melyek amolyan "védőkupakként" védik a kromoszómákat attól, hogy osztódásuk közben egymással összetapadjanak, vagy más módon sérüljenek. A telomérek az öregedéssel együtt fokozatosan rövidülnek, és a kutatások szerint a rövidebb telomérek összefüggésbe hozhatók a fertőzések, daganatos betegségek és szívbetegségek okozta halálozás megnövekedett kockázatával az idősebb felnőttekben.

Mivel azonban a megfázás és egyéb légúti megbetegedések a leggyakoribb betegségeknek számítanak a fiatal felnőttekben, a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói Sheldon Cohen vezetésével azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a telomérek hosszúsága a nátha kialakulásának kockázatát. A kutatáshoz 152 tizennyolc és ötvenöt év közötti alanyt kértek fel, akiknek T-sejtjeiben megmérték a telomérek hosszúságát. Ezt követően orrcsepp segítségével náthavírusnak tették ki az önkénteseket.

A következő öt napban a résztvevők 22 százalékában jelentkeztek a megfázás tünetei, de a valószínűség azokban mutatkozott nagyobbnak, akikben a T-sejtek egy bizonyos altípusában rövidebbek voltak a telomérek. A legrövidebb telomérekkel rendelkező egyharmad közül 26 százalék betegedett meg, míg a leghosszabb telomérekkel rendelkező egyharmadnak csak 13 százaléka lett náthás.

Sheldon Cohen ugyanakkor azt is elismerte, hogy egyelőre nem sok klinikai hasznát láthatjuk a felfedezésnek. Egyrészt azért, mert senki sem tudhatja, rövidek-e a kromoszómavégződései. De még ha tudja is, nem biztos, hogy a kutatók tudnak tenni ellene valamit.  "Számos kutatás folyik arról, vajon meg lehet-e változtatni a telomérek hosszát valamilyen viselkedési változtatással vagy gyógyszeres kezeléssel, de egyelőre nagyon messze vagyunk a megoldástól" - magyarázta Cohen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül egy telomérhosszabbító terápiára kell várnunk ahhoz, hogy korlátozni tudjuk a nátha kialakulásának kockázatát. Az is elég, ha szappannal és vízzel alaposan kezet mosunk, és lehetőség szerint kerüljük a tüsszögő és köhögő embereket.

2013.02.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések