Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aki kreatív, könnyen elvész a részletekben

kategória: Pszichológia

A túlzott összpontosítás gátolhatja a rugalmas gondolkodást - erre a meghökkentő eredményre vezettek a legfrissebb kutatások. A Northwestern Egyetem vizsgálataiban 74 egyetemista vett részt, akik vagy rendkívül magas, vagy rendkívül alacsony pontszámot értek el a különböző kreatív területeken (írás, zene, főzés, tudomány) való jártasságot felmérő kérdőíveken.

Minden egyes résztvevő egy 128 feladatból álló kérdéssort kapott: a feladatok vagy egy nagyobb kép, vagy a képen látható apró részletek beazonosításából álltak. A feladatok során az egyetemistáknak rövid idő, egy-egy másodperc alatt kellett figyelmüket a részletekről a nagyobb képekre irányítaniuk.

A tudósok rájöttek, hogy a kreatívabb résztvevők sokkal több hibát ejtettek a teszt során (9 hibaszázalék), mint a kevésbé kreatív hallgatók (2 hibaszázalék). Ez az összefüggés azok után is megmaradt, hogy a tudósok olyan tényezőket is figyelembe vették, mint az intelligencia és a reakcióidő.

Vannak szakértők, akik szerint a kreativitás részben azon múlik, mennyire képes valaki a figyelmét a részletekről a nagyobb képre terelni egy-egy feladat során. A mostani kutatási eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy a bizonyos kreatív területeken sikeres emberek annyira a részletekre koncentrálnak, hogy nehézséget okoz számukra, ha hirtelen váltani kell. 

2013.05.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések