Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A középkorú nők nem szeretnek tükörbe nézni

kategória: Öregedés, Pszichológia

A ötvenes nők mindössze 9 százaléka elégedett a testével, szemben a tinilányok 42 és a huszonévesek 43 százalékával. A fiatalságmániás divatvilág csak még jobban porba rombolja az önérzetüket. "A nők középkorukra érnek életük csúcsára: a gyerekeiket felnevelték, sikereket érhetnek el a munkájukban. A testképükről azonban sajnos ez nem mondható el. Olyan korban élünk, amelyben a szépség egyenlő a fiatalsággal. Ez az oka annak, hogy az idősebbek láthatatlannak vagy rosszabb esetben csúnyának tartják magukat" - mondja a viselkedéskutató pszichológus, Susan Quilliam.

A kutatók már nevet is adtak a bajnak: középkorú tükörfóbiának nevezték el. A megkérdezett negyvenéves nők mindegyike úgy nyilatkozott, szeretne megváltoztatni magán valamit. Az átlagos középkorú nők kétharmada panaszolta, hogy nem kap rá illő ruhát. Az Isme.com weboldal online felmérésében résztvevő ötvenesek több mint fele átlagosnak vagy csúnyának ítélte meg a saját külsejét, míg a fiatalabbak leginkább vonzónak vagy nagyon vonzónak tartották magukat.

"A divat a fiatalokra van szabva, emiatt egy idősebb nő könnyen érezheti mellőzve magát. Ez akár drámai lelki következményekkel is járhat, nem véletlenül jelent meg a középkorú tükörfóbia" - figyelmeztet Susan Quilliam. A 62 éves Lydia Bellingham egyetért ezzel: "Az ötvenes nőknek elegük van a testükből. Mást látnak a tükörben, mint húsz éve, és nem találnak egy magukra való ruhát. A korukbeli sztárok is inkább fiatalabbra szabatják magukat."

2011.04.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések