Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Boldogságpirulák rabjai

kategória: Depresszió

A középkorú európaiak 10 százaléka szedett valamilyen antidepresszánst 2010-ben a Warwick Egyetem és a bonni IZA Intézet felmérései szerint. A kutatók véletlenszerűen választották ki 30 ezer vizsgálati alanyukat huszonhét európai országból.

"Az antidepresszánsok viszonylag új keletűek és csak most kezdünk teljes képet kapni arról, pontosan kik is az elsődleges felhasználók - mondta el Andrew Oswald, a Warwick Egyetem professzora. - Ám mivel jelenleg az emberi történelem leggazdagabb és legbiztonságosabb korában élünk, talán nem meglepő a kérdés, hogy miért van szüksége minden tizedik középkorú európainak egy kis pirulára a mindennapok elviseléséhez. Ez ugyanis rengeteg embert jelent, akiknek napi boldogsága függőséget okozó kémiai szereken múlik."

A felmérés alapján minden tizenharmadik európai polgár szedett valamilyen antidepresszáns szert az elmúlt 12 hónapban. Az adatok szerint Portugáliában használnak a legtöbben ilyet, de az európai átlaghoz képest Litvánia, Franciaország és az Egyesült Királyság is jelentős fogyasztó. Leggyakrabban a középkorú, munkanélküli, elvált vagy külön élő, iskolázatlan nők fordulnak az antidepresszánsokhoz.

Életkori eloszlás alapján a negyvenes éveik végén járók vezetnek nők és férfiak esetében is a Nyugat- és Kelet-Európában végzett felméréseken egyaránt. A minták életkor és életminőség szempontjából is erőteljes U-alakot mutatnak, de a kutatók egyelőre legfeljebb csak sejtik, mi lehet a középkorúak problémáinak hátterében.

Animáció: HáziPatika.com

2011.07.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések