Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amit a kövér nőről gondolunk

kategória: Elhízás

Ha a kövérség és a soványság közötti választás egy egyszerű, tudatos döntés lenne, az emberek többsége karcsú maradna. Egy új kutatás azonban azt mutatja, hogy a túlsúlyos emberekkel, különösen a nőkkel szemben táplált előítélet és diszkrimináció abból a tévhitből fakad, hogy a testzsír valamiképpen választható tulajdonság. "A kövér nők a csúnyaság és az önuralom hiányának kettős bélyegét kénytelenek viselni" - állítja a Sex Roles szakfolyóiratban megjelent elemzés szerzője, Christine A. Smith, a Wisconsin-Green Bay Egyetem kutatója. Ez a vélt önuralomhiány vezet az előítélet kialakulásához. "Ha egy ember például valamilyen arcdeformitás miatt csúnya, az együttérzés általában enyhíti a diszkriminációt vele szemben" - fejtegeti a kutató. - "Mivel azonban sokan azt gondolják, hogy a testsúly kontrollálható, a kövérek esetében nem jöhet számításba az együttérzés."

Christine A. Smith két évtized kísérleteken és felméréseken alapuló szakirodalmát vizsgálta meg elemzésében. A korábbi kutatások azt mutatják, hogy a kövér nők általában kevesebbet randevúznak, ritkábban mennek férjhez, és kevesebbet keresnek, mint a sovány nők. Viszont a sovány és csúnya nők is hasonlóan kedvezőtlen gazdasági és társadalmi hatásokat tapasztalnak. A kutatók nem tudták meghatározni, hogy a kövér nőkkel szemben táplált előítélet kifejezetten a testsúlyukból fakad, vagy általánosságban a kövérséghez társuló vonzerővesztésből. A kövér férfiak és nők egyaránt ki vannak téve az előítéleteknek, de a nők esetében ez egy kissé erőteljesebb. Az elemző szerint a nők esetében "kötelező" a szépség, ezért a csúnyaság társadalmilag kevésbé elfogadott, mint a férfiak esetében. A külsővel kapcsolatos többi tényezőhöz viszonyítva azonban a testsúlyt illetően a legnagyobb a kritika.

"A kövér nőket azzal vádolják, hogy szépek lehetnének, ha lenne elég önuralmuk. Éppen ezért gyakran gyenge akaratúnak tartják őket, akik képtelenek az önkontrollra" - állítja Smith. Hogyan születik meg azonban ebből a vélt önuralomhiányból az előítélet? A testsúllyal kapcsolatos állítólagos önuralomhiányt az élet más területeire is kivetítik, vagyis a kövéreket általánosságban önuralom-hiányos, tulajdonképpen lusta embereknek bélyegzik. A munkaadó természetesen nem lát szívesen ilyen embereket a munkahelyen.

Még ennél is rosszabb, amikor a kövér embert lázadónak tekintik. Ha elfogadja önmagát kövérként, ezzel áthágja a kulturális normákat, és látszólag veszélyezteti a társadalmi egyensúlyt.

Christine A. Smith szerint ráadásul a kövérséggel és soványsággal összefüggésben az egészségességről alkotott kép is színesebb, mint sokan gondolnák. A kutatások azt mutatják, hogy jobb a kövér és egészséges, mint a sovány és egészségtelen. A korábbi kutatások ugyanakkor azt is alátámasztják, hogy még azoknak a kövér nőknek is jót tehet egy kis fogyás, akiknek máskülönben egészséges a koleszterinszintjük, a vércukorszintjük és a vérnyomásuk. A kutató úgy véli, szélesítenünk kell a szépségről alkotott elképzelésünket. Sokan azért szenvednek, mert olyan ideált dédelgetünk, ami sokak számára elérhetetlen. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a kövérséggel összefüggő megbélyegzés ténylegesen kiválthatja az elhízott emberek fizikai hanyatlását.

2012.02.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések