Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A koszorúérműtét ma már biztonságosabb

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Ma a szívsebészeti osztályokon a leggyakoribb műtét a koszorúér-szűkület miatt végzett áthidaló operáció, a bypass műtét, amelynek során szűkült érszakaszt beültetett ép érrel kerülik ki. Az áthidaló műtétek korai időszakában a páciens alsó végtagjából kivett visszeret varrták be a koszorúérrendszerbe. A beültetett érszakasz azonban a gyógyszeres utókezelés ellenére évek alatt gyakorta ugyanúgy károsodott, mint a szűkült koszorúér. A sebészek később mind gyakrabban a mellkas belső felszínén futó ütőerek áthelyezésével igyekeztek a szűk koszorúér-szakaszt áthidalni.

Andrew W. ElBardissi és munkacsoportja az Amerikai Mellkassebészek Társaság 1999 és 2009 közötti statisztikai nyilvántartásából csaknem másfél millió koszorúér-operáció adatait dolgozta fel. Egy évtizeddel korábban a betegek átlagéletkora magasabb volt, mint napjainkban. A most operáltak többsége férfi, gyakran elhízott. A kórosan magas vérkoleszterin- és vércukorérték átlag húsz százalékkal sűrűbben fordul elő, mint tíz éve. Tény viszont, hogy tíz év alatt a dohányosok aránya 60 százalékról 30 százalékra csökkent. Sokkal többen szednek gyógyszereket, mint korábban. A sebészek 1999-ben 72 százalékban használták a műtét során a mellkasfali artériákat, ez az arány egy évtized alatt 90 százalékra emelkedett.

Az eredmények alapján a műtéti kockázat mára 31 százalékkal csökkent.

Képgaléria: HáziPatika.comAnimáció: HáziPatika.com

2011.06.08 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések