Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A körülmetélés véd az AIDS ellen?

kategória: AIDS, Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Fertőző betegségek, Szexológia

A körülmetélés úgy tűnik jóval nagyobb védelmet jelent a férfiak számára az AIDS vírus ellen, mint azt eddig gondolták. Sőt az idén Mexikóvárosban megrendezésre került AIDS konferencián prezentált adatok szerint a körülmetélés nem csak az AIDS, de más szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújthat.

Robert Bailey, az Illinois Egyetem munkatársa a Kisumuban, Kenyában végzett kutatásairól tartott beszámolót. A kutatásban 2784 körülmetéletlen, egészséges (nem HIV-fertőzött) férfi vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjait körülmetélték, majd egy későbbi időpontban mind a két csoport tagjait letesztelték HIV-re. Az eredmények szerint a két éves kutatás után a körülmetélt férfiak közül 59 százalékkal kevesebben hordozták a humán immundeficiencia vírust (HIV), mint a körülmetéletlen férfiak csoportjában lévők közül.

A különbségek olyannyira hatalmasak voltak, hogy a két év után az addig körülmetéletlen férfiaknak is felajánlották a körülmetélés lehetőségét. A 17.-ik Nemzetközi AIDS Konferencián tartott beszámolójában Dr. Bailey már a fertőzés esélyének 60 százalékos csökkenéséről számolt be, a laboratóriumi vértesztek ismeretében. Dr. Bailey és munkatársai 2009 decemberéig folytatják kutatásaikat, jelenleg 1739 résztvevővel. "Úgy hisszük, a hosszabb kutatási idő további százalékos növekedést eredményez majd a fertőzési esély tekintetében. Számításaink szerint akár 65 százalékra is növekedhetnek az értékek. Ez is mutatja, milyen hatalmas szerepet játszik a körülmetélés az AIDS elleni harcban" - nyilatkozta Dr. Bailey.

Eközben egy másik kutató, a dél-afrikai Dirk Taljaard is beszámolt saját kutatásairól a körülmetélés AIDS elleni harcban betöltött szerepéről és hatásosságáról. A francia pénzből létrejött kutatás szintén 60 százalék körüli védelmet mutatott ki a körülmetélt férfiak esetében. Dr. Taljaard szerint ugyanakkor vizsgálataik alapján a körülmetélés nem nyújt védelmet a gonorrhea (kankó) ellen. A trichomonális vaginitis ellen ugyan nyújt némi védelmet, de ebben az esetben sem igazán hatásos. A trichomonális vaginitis egy parazita okozta betegség, amelyet szexuális közösülés útján kaphatnak el a férfiak.

A kutatás szerint a humán papilloma vírus (HPV) ellen azonban meglehetősen hatásos a körülmetélés - közel 36 százalékban csökkenti a fertőződés esélyeit. A HPV fertőzés igen sok méhnyakrák és péniszdaganatos esetért tehető felelőssé.

A mostani kutatási eredmények fényében a körülmetélés szerepe valóban felértékelődött az AIDS elleni harcban. Hatékonysága miatt bizonyos találgatások indultak meg egy új vakcina létezéséről - a pletykák szerint ez az olcsó és biztonságos módszer megóvja a férfiakat a HIV-vírustól. A pletyka a közép-afrikai régióban terjedt el leginkább, ott, ahol jelenleg is közel 33 millió HIV-fertőzött él.

A körülmetélés népszerűsítése azonban egyesek szerint komoly vallási, kulturális és szexuális problémákat vethet fel, sőt, néhányan azt is hihetik, hogy a körülmetélés után már nincs szükségük az óvszer használatára. Sokan a körülmetéltek közül nem is egészségügyi, hanem pusztán szexuális örömszerzési okokból végeztetik el a műtétet.

Bertran Auvert francia kutató szerint a körülmetélés segítségével közel 3.8 millió fertőzést és félmillió halálesetet sikerülhet megelőzni 2006 és 2016 között a közép-afrikai régióban.

A körülmetélés hatékonyságának legvalószínűbb oka, hogy az előbőr igen kiváló melegágyat biztosít a HIVnek, eltávolításával azonban ez a vírustelep megszűnik. Az előbőr igen gazdag az úgynevezett Langerhans sejtekben, amelyek igen jó táptalajt biztosítanak az AIDS vírusának. A körülmetélés csak megfelelő higiéniai körülmények között, szakember közreműködésével végezhető, a páciens tudtával és beleegyezésével. A férfiak körülmetélésének nőkre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.08.11 09:48:43

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Tennivalók halálozás esetén

Bármennyire fájdalmas egy hozzátartozó elvesztése, beszélnünk kell erről is, lehetőleg még mielőtt bekövetkezne. A sokkoló gyász pillanatában ugyanis nehéz arra gondolni, hogy a haláleset kapcsán sürgős teendők, intéznivalók adódnak.

tovább


Szponzorált hirdetések