Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A korai változókor érbetegségekre figyelmeztet

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Változókor

Kétszer gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések azoknál a nőknél, akiknél a 46 éves kornál korábban kezdődik a változás kora - mutatták ki amerikai kutatók. Mivel az Egyesült Államokban korán fölfigyeltek arra, hogy a halálozás első számú okát a szív- és érbetegségek jelentik, jó ideje hatalmas tömegvizsgálatokat szerveztek ennek vizsgálatára. Egy évtizede kezdték el a MESA elnevezésű tanulmányt csaknem hétezer 45-84 éves férfi és nő részvételével, akik származásuk szerint megfeleltek az Egyesült Államok jelenlegi összetételének. Igen részletes és korszerű vizsgálatokkal követték egészségi állapotukat, esetleges haláluk okait.


Dhananjay Vaidya és munkacsoportja ebből a tanulmányból a nők szív- és érbetegségének alakulását értékelte, és azt is kiszámolta, hogy az eltelt idő során milyen gyakori volt az infarktus vagy a szélütés, és ezek bekövetkezése milyen összefüggést mutatott a változó kor megjelenésével. Azt találták, hogy kétszer gyakrabban fordult elő koszorúér-betegség, szívizomelhalás és szélütés azoknál a nőknél, akiknél a klimax 46 éves kornál korábban jött - akár természetes úton, akár operáció következtében.

A Menopause tudományos szakfolyóiratban közölt cikkben a kutatók kiemelik, hogy ez a megfigyelés gyakorlatilag az egész világra érvényes, mert a tanulmány résztvevőiben tükröződik az Egyesült Államok polgárainak összetétele, azaz arányosan fordulnak elő európai, fekete bőrű, hispán eredetű és távol-keleti asszonyok. Az összefüggés mindegyik csoportban hasonlóan érvényesült.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy szív-és érbetegség szempontjából fokozottan veszélyeztetett minden nő, akinél a változó kor 46 év előtt jelentkezik, és mindent meg kell tenni, hogy a többi befolyásolható kockázati tényezőt sikerüljön kiiktatni. Példaként megemlítik, hogy a dohányzó nőknél a klimax átlagosan két évvel előbb bekövetkezik.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.06 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések