Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A költő valódi arcát keresi az új Petőfi-kiállítás

kategória: Programajánló

Ki vagyok én? Nem mondom meg... - Petőfi választásai címmel nyílt meg szerdán a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új Petőfi-kiállítása. Megálmodói a költő dilemmáit, szereplehetőségeit, kapcsolatrendszerét előtérbe állító Petőfi-képet próbáltak felrajzolni, hogy a látogatók ne a "patetikus kultusztárgyat", hanem az "üstökösszerűen ívelő pályát befutó, szerethető fiatalembert" ismerhessék meg - hangsúlyozta a megnyitón E. Csorba Csilla főigazgató, kiemelve, hogy az egykori állandó Petőfi-kiállítás helyére egy "állandóan változó", a legújabb kutatások eredményeit felhasználó tárlat került.

A kiállítás kurátora Kalla Zsuzsa volt, a koncepciót Szilágyi Márton irodalomtörténész állította össze. "A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy nincs lezárult életmű" - szögezte le a főigazgató, megemlítve, hogy az elmúlt hónapokban a Petőfi család dokumentumait, levelezést, új verseket, személyes dokumentumokat, műtárgyakat sikerült fellelniük. Ezek megszerzését, közgyűjteménybe kerülését a múzeum kiemelt feladatának tekinti.

Margócsy István irodalomtörténész köszöntőjében méltatta a kiállítás merész, kihívó címválasztását. Mint fogalmazott, a költő halála óta eltelt mintegy 150 évben sulykolt különféle ideológiai megközelítések elidegenítették az olvasókat a Petőfi-életműtől. Emlékeztetett rá, hogy Petőfi maga is sokféleképpen jellemezte önmagát, sokszor egymásnak ellentmondó módon, csak az utókor ragasztotta rá a profetikus, váteszi szerepet. Kiemelte, hogy a költőnek nemcsak az élete állt "szélsőséges választások sorából", de költészete is roppant változatos, példaként a népdalokat, a Felhők ciklust vagy Az apostol című művének "konvencióellenes poétikáját" említette.

2011.09.25 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tippek:

    Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


    Szponzorált hirdetések