Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kocabagósok memóriáját is rombolja a dohányzás

kategória: Dohányzás

Akik csak a hétvégéken dohányoznak, azok is pontosan ugyanannyira károsítják a memóriájukat, mint azok, akik napi rendszerességgel - derült ki a Northumbria Egyetem kutatásából. "Az új kutatás azt mutatja, hogy nincs különbség" - állítja dr. Tom Heffernan, a kutatás vezetője. A dohányzás okozta memóriacsökkenést eddig is az agy zsugorodásával hozták összefüggésbe. A kutatók most arra voltak kíváncsiak, számít-e, ha valaki csak időnként dohányzik.

A kutatásban 28 szociális dohányost (vagyis olyanokat, akik csak egyszer-kétszer cigiztek a héten, akkor azonban alkalmanként 20 szálat is elfüstöltek) hasonlítottak össze 28 nem dohányzó, valamint napi 15-20 szálat szívó önkéntessel. A résztvevőket megkérték, hogy nézzenek végig egy rövid videót figyelmesen. Ezután bizonyos kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyekkel a memóriájukat tesztelték, mint például, hogy mit mondott az egyik szereplő a boltban.

Az eredmények az mutatták, hogy a két dohányzó csoport sokkal rosszabbul teljesített a kontrollcsoporthoz képest. Függetlenül attól, hogy csak hétvégenként vagy naponta gyújtottak rá.

2012.03.13 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések