Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A klímaváltozás miatt egyre hosszabb a parlagfű szezonja

kategória: Allergia, Asztma, Egészségügyi tájékoztatás

A klímaváltozást okolhatjuk a parlagfű-allergiások hosszabb szenvedéséért. A legújabb kutatások alapján az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Társaság szerint a globális felmelegedés és az üvegházhatás felelős a hosszabb parlagfű szezonért és a magasabb pollenkoncentrációért.

Az ezzel a témával foglalkozó Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat szeptemberi számában Dr. Richard W. Webber, a Társaság Levegőbizottságának elnöke kijelentette, hogy "most már számos bizonyíték van arra, hogy a klímaváltozásnak hatása volt és lesz egyes allergén növényekre."

A klímaváltozás főként a nyár végi füveket, különösképpen a parlagfüvet érinti, a kutatók szerint az emelkedett szén-dioxid koncentráció egyes fajok pollentermelését 61-90 százalékkal növelte meg. A parlagfű pollenje a szél által akár 650 kilométerre is eljuthat, így elméletileg nincs parlagfűmentes hely.

Az immunterápia a Társaság véleménye szerint 90 százalékban hatásos a parlagfűallergiásoknál, de érdemes néhány alapvető szabályt is betartani, hogy csökkentsük vagy megelőzzük a tüneteket.

- Tartsuk csukva otthonunk és autónk ajtajait.
- Használjuk a légkondicionálót, amely szűri, hűti és szárítja a levegőt.
- Nagyon magas pollenkoncentráció esetén (jellemzően naponta 10 és 16 óra között) maradjunk zárt térben.
- Naponta ellenőrizzük a pollenjelentést lakóhelyünkön.
Kattintson ide, és nézze meg oldalunkon a pollenek koncentrációját!
- A szabadban eltöltött idő után öltözzünk át.
- Ne teregessünk a szabadban, így a pollenek nem jutnak egyenesen a párnánkra.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.29 09:45:42

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések