Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kezelt mellrákosokra veszélyt jelentenek egyes gyógyszerek

kategória: Csontritkulás, Daganatos betegségek, Gyógyszerészet, Nőgyógyászat, Öregedés, Változókor

A változókor tüneteinek kezelésére és a csontritkulás megelőzésére használt egyik szintetikus szteroid jelentősen megnöveli a kiújulás kockázatát emlőrákos betegek esetében - állítja egy tanulmány.

A tibolone nevű szteroidot nem szabad olyan nőknek felírni, akik emlőrákban szenvedtek vagy feltételezhető náluk a betegség - vonta le a következtetést a brit kiadású The Lancet Oncology folyóiratban megjelent tanulmány. A kemoterápiában részesülő emlőrákos betegeknél gyakran jelentkeznek a változókor zavaró tünetei, közöttük a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csontsűrűség csökkenése.

A tibolone használatát 90 országban engedélyezték ezen tünetek enyhítésére, továbbá a tanulmány szerint 55 országban törzskönyvezték a szert a csontritkulás kezelésére. Azonban az emlőrák kiújulása miatti aggodalmak arra késztették az országokat, hogy felvegyék az ellenjavallatok közé az emlőrákot. Jelenleg is sok emlőrákos nő használja a gyakran recept nélkül is beszerezhető szert a változókor tüneteinek enyhítésére.

A klinikai vizsgálatokba az amszterdami VU Egyetemi Egészségügyi Központ kutatója, Peter Kenemans vezetésével 3098 nőt vontak be, akik emlőrák miatt sebészi kezelésben részesültek és a változókor különböző tüneteit, köztük a hőhullámokat észlelték magukon. Két csoportba osztották őket. Az első csoport napi 2,5 milligramm tibolone-t kapott, a második placebót.

A második csoport tagjai közül alig több, mint 10 százalék esetében újult ki a daganat, míg a szteroidtartalmú szert szedők között ez 15 százalék volt, vagyis a kockázat 40 százalékkal nőtt. A tibolone-csoport körében a kiújulások 70 százaléka úgynevezett távoli áttét volt, amelyek rendszerint halálosak. A megemelkedett kockázat olyan kifejezett volt, hogy a vizsgálatot hat hónappal korábban befejezték.

"Bár a vizsgálat során azt akartuk bizonyítani, hogy a tibolone nem rosszabb, mint a placebó, az eredményekből tisztán látszik, hogy bár a hőhullámok ellen hatásos, a tibolone növeli az emlőrák kiújulásának kockázatát" - olvasható a tanulmányban.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.19 11:04:25

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább


Szponzorált hirdetések