Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Inkább többször keveset - edzésből is?

kategória: Sport, sport-egészségügy

Napi harminc perc testmozgással közel annyit fogyhatunk, mintha egy órát edzenénk - ezt mutatják egy kutatás eredményei, melyben 60 túlsúlyos, de egészséges dán férfi vett részt, akik heti háromszor, napi 30 vagy 60 percig végeztek testedzést, miközben szívműködésüket szívmonitorral, energia-felhasználásukat pedig kalóriamérővel vizsgálták a tudósok. Az edzésprogramot úgy állították össze, hogy mérsékelten megterhelő legyen, de az egyes résztvevők saját ízlésük szerint fokozhatták az edzések intenzitását.

Az eredmények szerint a napi fél órát edző férfiak a kutatás három hónapja alatt átlagosan 3,6 kilogrammot fogytak, míg a hatvan percig mozgók csak átlag 2,7-et. "A napi 30 percet edző férfiak több kalóriát égettek el, mint amennyire az edzésprogram alapján számítani lehetett - értékelt Mads Rosenkilde, a Koppenhágai Egyetem doktorandusz hallgatója. - Úgy tűnik, a fogyás és a zsírszövet leépítésének szempontjából nincs sok jelentősége annak, hogy naponta egy vagy fél óra testmozgást végzünk. A legtöbbet edző férfiak a futás, kerékpározás és evezés által elégetett kalóriák számához képest nagyon keveset fogytak. 30 percnyi koncentrált edzéssel legalább ilyen eredményeket lehet elérni."

Mads Rosenkilde szerint a naponta csak harminc percet edzők férfiaknak elég energiájuk és lelkesedésük maradt ahhoz, hogy másnap még nagyobb erőbedobással végezzék el a félórás edzéstervet. A napi hatvan percet mozgó férfiak ezzel szemben valószínűleg többet ettek, ezért fogytak kevesebbet, mint a másik csoport tagjai.

A kutatás részletes leírása az American Journal of Psychology című orvosi szaklap online kiadásában olvasható.

2012.09.06 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések