Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Inkább többször keveset - edzésből is?

kategória: Sport, sport-egészségügy

Napi harminc perc testmozgással közel annyit fogyhatunk, mintha egy órát edzenénk - ezt mutatják egy kutatás eredményei, melyben 60 túlsúlyos, de egészséges dán férfi vett részt, akik heti háromszor, napi 30 vagy 60 percig végeztek testedzést, miközben szívműködésüket szívmonitorral, energia-felhasználásukat pedig kalóriamérővel vizsgálták a tudósok. Az edzésprogramot úgy állították össze, hogy mérsékelten megterhelő legyen, de az egyes résztvevők saját ízlésük szerint fokozhatták az edzések intenzitását.

Az eredmények szerint a napi fél órát edző férfiak a kutatás három hónapja alatt átlagosan 3,6 kilogrammot fogytak, míg a hatvan percig mozgók csak átlag 2,7-et. "A napi 30 percet edző férfiak több kalóriát égettek el, mint amennyire az edzésprogram alapján számítani lehetett - értékelt Mads Rosenkilde, a Koppenhágai Egyetem doktorandusz hallgatója. - Úgy tűnik, a fogyás és a zsírszövet leépítésének szempontjából nincs sok jelentősége annak, hogy naponta egy vagy fél óra testmozgást végzünk. A legtöbbet edző férfiak a futás, kerékpározás és evezés által elégetett kalóriák számához képest nagyon keveset fogytak. 30 percnyi koncentrált edzéssel legalább ilyen eredményeket lehet elérni."

Mads Rosenkilde szerint a naponta csak harminc percet edzők férfiaknak elég energiájuk és lelkesedésük maradt ahhoz, hogy másnap még nagyobb erőbedobással végezzék el a félórás edzéstervet. A napi hatvan percet mozgó férfiak ezzel szemben valószínűleg többet ettek, ezért fogytak kevesebbet, mint a másik csoport tagjai.

A kutatás részletes leírása az American Journal of Psychology című orvosi szaklap online kiadásában olvasható.

2012.09.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések