Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevés kálium okozza a magas vérnyomást?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A magas vérnyomás rizikófaktorai között az alacsony káliumszint legalább olyan fontossággal bír, mint a magas nátriumszint, különösen az afro-amerikaiak körében - állítják a Texas Egyetem kutatói.


"Rengeteget hallhatunk arról, mennyire fontos, hogy csökkentsük a sóbevitelt, és szervezetünk nátriumszintjét a magas vérnyomás elkerülésének érdekében, arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy a káliumszint növelése legalább ilyen fontos" - nyilatkozta Dr. Susan Hedayati, a Texasi Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának munkatársa. A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az alacsony káliumszint fontos szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában, különösen afro-amerikaiak esetében. A tudósok emellett azonosítottak egy gén, amely befolyásolhatja az alacsony káliumszint vérnyomásra gyakorolt hatását.

A kutatók összesen 3300 önkéntes adatait vizsgálták meg, akiknek ötven százaléka afro-amerikai volt. Az eredmények szerint komoly összefüggés mutatható a vizeletben talált kálium mennyisége és a vérnyomás között. "Minél alacsonyabb a vizeletből kimutatható káliumszint, annál magasabb a vérnyomás" - nyilatkozta Dr. Hedayati.

Az alacsony káliumszint és a magas vérnyomás kapcsolata akkor is jelentős összefüggéseket mutatott, amikor más tényezőket (életkor, népcsoport, családi kórtörténet) is figyelembe vettek az összehasonlításnál.

"Ez a probléma különösen nagy gondot jelenthet az afro-amerikaiaknál, akiknek étrendje általában rendkívül kevés káliumot tartalmaz" - nyilatkozta Dr. Hedayati. A kutatók szerint egy WNK1 nevű gén tehető felelőssé a kálium vérnyomásra gyakorolt hatásáért. A génnel kapcsolatos kutatások jelenleg is folynak.

"Addig, amíg többet tudunk meg ennek a génnek a működéséről, azt ajánljuk mindenkinek, akinek gondjai vannak a vérnyomásával, hogy fogyasszanak magas káliumtartalmú élelmiszereket, és csökkentség a nátriumbevitelt. A banán, a citrusfélék és a zöldségek igen gazdagok káliumban, ezért ezek fogyasztása ajánlott" - tette hozzá Dr. Hedayati.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.10 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések