Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem árt a kávé a szívnek, sőt!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A mértékletes, napi kávéfogyasztás bizonyos fokig jót tehet a szívnek - derült ki egy friss kutatásból. A Circulation Heart Failure lapjain megjelent tanulmány vezető szerzője, Elizabeth Mostofsky, a Harvardi Egyetem Orvostudományi Karának kutatója szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a mértékletes kávéfogyasztás valójában védőhatást gyakorolhat. Sőt, számos tényező létezik, amelyek növelhetik a szívelégtelenség kockázatát, de a kávé valószínűleg nem tartozik ezek közé.

A kutatók öt széleskörű svédországi és finnországi kutatást elemeztek, amelyeket 2001 és 2011 között készítettek. A kutatásokban 140 220 személyt vizsgáltak, akik közül 6522 szenvedett szívelégtelenségben. Az eredmények alapján az derült ki, hogy kettő 2 deciliteres jellegzetes amerikai kávé (ami négy észak-európai adagnak felel meg) a kockázat 11 százalékos csökkentésével segít megelőzni a szívelégtelenséget. Ennél több kávé azonban már megnövelheti a szívpanaszok kialakulásának valószínűségét.

Számos korábbi kutatás kimutatta már a kávé jótékony hatását bizonyos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, a májrák és a májzsugor esetében. A szakértők továbbra is azt javasolják, hogy a terhes nők, a vérnyomás- vagy vércukorszabályozási problémával küzdő betegek és azok, akik szívdobogásérzést vagy szorongást tapasztalnak, egyáltalán ne igyanak kávét, vagy csak keveset. Az új kutatás készítői szerint azonban az emberek többsége nyugodtan élvezheti a kávézás örömét.

A szívvédő hatás okait nem ismerjük pontosan, de Mostofsky szerint a rendszeres kávéfogyasztókban tolerancia alakul ki a koffeinnel szemben: kevésbé érzékelik hatását, ez pedig csökkentheti bennük a magas vérnyomás kockázatát. Az is elképzelhető, hogy az italban lévő antioxidánsok védik a sejteket a károsodás ellen.

2012.07.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

A növények titkos ereje

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések