Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mit művel agyunkban az inzulin?

kategória: Táplálkozás

Jóllakottan kevésbé csábítóak az ínycsiklandozó ételek képei. A British Columbia Egyetem tudósainak legújabb kutatása segíthet megérteni, hogy miért. "Régóta tudjuk, hogy az inzulin szerepet játszik a jóllakottság érzésének kialakulásában, de magát a mechanizmust, aminek következtében ez az érzés kialakul, eddig nem ismertük" - mondta Stephanie Borgland, a British Columbia Egyetem Aneszteziológiai, Farmakológiai és Farmakoterápiás Tanszékének tanársegédje.

A Nature Neuroscience című tudományos szaklap online kiadásában nemrég publikált kutatás során Stephanie Borgland és kollegái rájöttek, hogy az édes és zsírban gazdag ételek hatására termelődő inzulin befolyásolja az agy ventrális tegmentális területének (VTA) működését, ami elsősorban a jutalomkereső magatartás kialakulásáért felelős. Amikor a kísérletek során a tudósok inzulint fecskendeztek az egerek VTA-jába, a rágcsálókat nem érdekelte többé a ketrecbe tett ínycsiklandó eleség. "Az inzulin tompítja a VTA-ban lévő szinapszisokat és ezáltal csökkenti az élelmiszer iránti vágyunkat: emiatt nem figyelünk oda annyira az ételekkel kapcsolatos ingerekre" - magyarázta Borgland.

Mostanság parázs vita alakult ki az elhízási járvány környezeti kiváltó okaival kapcsolatban. Quebecben, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Görögországban és Svédországban a gyorséttermi reklámok korlátozására vonatkozó szabályokat vezettek be. "A mostani kutatási eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy jóllakottan miért hatnak ránk kevésbé az ételreklámok, és segíthetnek új módszereket kifejleszteni a környezeti hatások által kiváltott túlevés ellen" - véli a kutató.

A VTA ezen kívül más függőségi betegségekben, például a kábítószerfüggésben is komoly szerepet játszik. Stephanie Borgland szerint a VTA működésének jobb megértése segíthetne a hatékonyabb diagnosztikai és kezelési módszerek kifejlesztésében.

2013.02.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább


Szponzorált hirdetések