Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A jó tejtermék nem ront a fogyókúra eredményén

kategória: Táplálkozás

Sok szigorú fogyókúra tiltja a tej vagy a tejből készült ételek evését, mert véleményük szerint hizlalnak, ám egy tudományos vizsgálat most azt igazolta, hogy a tejből vagy szójából készült fehérje a szívet védő diéta fontos eleme lehet, és a testsúlyt sem növeli.

Az optimális fogyókúra összeállítása nem könnyű feladat, mert lehetőleg minden egészséghez szükség ennivalót tartalmaznia kell. A fogyókúrázás gyakori jelensége a jojóeffektus, amikor a különféle, gyötrelmes fogyasztási módszerekkel, aránylag gyorsan sikerül testsúlyt csökkenteni, de a kúra abbahagyása után a páciens igen gyorsan még több kilót szed magára, mint amennyitől megszabadult.

Bruce Bailey, az amerikai Brigham Young Egyetem professzora és munkacsoportja 180, egyébként egészséges, kövér felnőttet vizsgált 36 héten keresztül. A súlycsökkentés első harmadában a résztvevők napi 1200 kalóriát tartalmazó étrendet kaptak, és ezt betartva súlyuk jelentősen csökkent.

A következő 24 hétben következett a súlymegtartó fázis. Ebben az időszakban a karcsúsodott vizsgálati alanyokat véletlenszerűen két részre osztották. Az egyik csoport tagjai napi három-négy alkalommal kaptak tejterméket az étrendjükbe, a másik csoportban lévők legfeljebb néha, egyszer-egyszer ettek valamilyen tejes ennivalót, például joghurtot.

A vizsgálati időszak első harmadában nemcsak a résztvevők testsúlya, hanem az úgynevezett anyagcsere tünetcsoport többi összetevője is javult: csökkent a vérzsírok szintje, a vércukor és a vérnyomás is, és így ennek a diagnózisnak az előfordulása 60 százalékban lett kisebb. A következő hetekben a naponta ismételten tejterméket evő csoport valamivel több kalóriát vett magához, mint a tejterméket csak néha fogyasztók, ennek ellenére a testsúly- és az anyagcsereadatok nem változtak.

2011.10.24 00:02:00

forrás: MTI



Szponzorált hirdetések